Amerikaanse macaroni and cheese

Dit is een mijn succesrecepten van deze winter. Zeker met zo’n lange, koude, gure winter als dit jaar is dit het perfecte eten: warm, kazig en romig, met een knapperige bovenkant. Uit praktisch oogpunt is het ook vooral een ideaal diner voor veel mensen, met een verjaardag of klussende vrienden of Sinterklaas of kerst of oud en nieuw: je maakt ‘m vantevoren, en zodra het bezoek er is zet je ‘m een half uur in de oven. Met een grote bak salade erbij heb je genoeg proviand voor 10 à 12 eters. Maar je kunt ook alles voor jezelf maken en in koelkastbakjes doen, want opgewarmd is hij nog net zo lekker.

Martha’s macaroni and cheese (8 personen)

Ingrediënten

125 g boter
6 sneetjes witbrood, in blokjes van ± 1 cm
1,3 l melk
60 g bloem
nootmuskaat
cayennepeper
zwarte peper
zout
500 g oude kaas, geraspt
150 g Pecorino Romano, geraspt
500 g elleboogjesmacaroni

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190º en vet een grote ovenschaal in met boter of olijfolie. Smelt 40 g boter in een pannetje of in de magnetron en giet het over de broodkruimels heen. Hussel ze goed door elkaar en zet ze apart.

Warm op een zacht vuurtje de melk op. Smelt ondertussen in een flinke pan de rest van de boter. Als de boter bubbelt, voeg dan de bloem toe en kook het een minuut lang terwijl je goed blijft roeren. Voeg dan beetje bij beetje de warme melk toe terwijl je goed blijft roeren. Als alle melk erin zit, blijf dan ongeveer 10 minuten roeren terwijl de saus borrelt. (Gefeliciteerd, je hebt nu bechamelsaus gemaakt!)

Kook ondertussen de macaroni in ongeveer 3 minuten half gaar.

Haal na 10 minuten zachtjes koken de pan met bechamelsaus van het vuur en voeg de cayennepeper, nootmuskaat en flink veel zwarte peper toe. Roer dan ongeveer driekwart van de beide kaassoorten door de saus. (De kaas hoeft nog niet helemaal gesmolten of perfect gemengd te zijn, dat komt in de oven allemaal wel.) Proef de saus, bedwing de drang om de hele pan zo leeg te eten en voeg eventueel wat zout toe.

Meng de halfgare (en goed afgegoten) macaroni met de kaassaus en giet het in de ovenschaal. Bedek met de rest van de kaas en dan de croutons. (Op dit punt kun je eventueel de ovenschaal met vershoudfolie bedekken, op het balkon zetten en wachten tot het bezoek gearriveerd is.) Bak de macaroni and cheese ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven op 190º.

Lekker met broccoli of een knapperige salade.

3 gedachten over “Amerikaanse macaroni and cheese

  1. Pingback: Kaasfondue-stijl mac & cheese | Lady Geek

Laat een reactie achter bij Laura SondermanReactie annuleren