Ook op tv moet wetenschap kloppen

Technologie wordt iets te vaak onrealistisch neergezet in films en op tv. Zie o.a. het veel voorkomende en tenenkrommende “enhance“, om maar niet te spreken over hacken. Want mensen die verstand hebben van computers gebruiken tenslotte nooit een muis of een GUI, right? Guys? Oh.

Gelukkig zijn er film- en televisiemakers die wel goed opletten dat alles goed in elkaar zit, ook voor de experts. Breaking Bad heeft een scheikundige ingeschakeld om ervoor te zorgen dat alles goed in elkaar zit (en de drugspolitie om er dan ook weer voor te zorgen dat de serie ook weer niet zo nauwkeurig is dat het een rechtstreekse handleiding is voor het maken van meth).

De makers van The Simpsons hebben trouwens een wiskundige ingeschakeld die diverse mathematische grappen in de serie heeft geïntroduceerd. Eigenlijk niet zo verrassend: een aantal van de Simpsons-makers heeft een wiskundige achtergrond. Eén ervan heeft zelfs ooit een paper geschreven over de wiskunde van het sorteren van verbrande pannenkoeken. Dat schept toch een band: mijn proefschrift gaat (in zekere zin) over de culinaire kant van de informatica.

Geef een reactie