‘Hey, Earth! It’s Philae. I got you a comet.’

Wie Philae en zijn tochtje naar Mars gemist heeft, heeft misschien onder een steen geslapen. (Ha! Snap je ‘m? Steen? Omdat Philae stenen gaat onderzoeken op een komeet? …ok, ok, laat maar.)

De korte samenvatting: Rosetta is een ruimtevaartuig, deze keer eens niet van NASA maar onze eigenste echte European Space Agency (ESA), dat ruim tien jaar geleden is gelanceerd en sinds die tijd via een paar zwiepjes langs de aarde en Mars richting een komeet is gevlogen. (Ik noem het zwiepjes, maar in technische termen heet het ‘gravity assist’: jezelf de ruimte in zwiepen met behulp van de zwaartekracht van een planeet. Best een geniaal systeem.)

Na die zwiepjes is Rosetta een paar jaar in winterslaap gedoken om energie te sparen, en afgelopen januari wakker geworden om komeetlander Philae af te droppen bij zijn bestemming. Philae is een mobiel ruimtelab dat eens goed gaat kijken naar, eh, om precies te zijn:

‘elemental, isotopic, molecular and mineralogical composition of the cometary material, the characterisation of physical properties of the surface and subsurface material, the large-scale structure and the magnetic and plasma environment of the nucleus.’

(bron: wikipedia)

Je snapt wel.

Los van het uiteindelijke doel van de missie zijn de lancering en landing van zo’n ruimtelaboratorium op zichzelf al een meerjarenproject. Ik vond het me een partij spannend toen Rosetta zijn pakketje had gedropt en Philae dus op eigen kracht met zijn harpoentjes die komeet moest gaan vastpakken. Ik heb op mijn werk de livestream zitten volgen en snapte er enigszins de ballen van, maar voor zover ik begreep ging het niet echt van een leien dakje omdat de harpoenen niet helemaal lekker gingen en het raketje bovenop de lander het ook niet deed. #ruimtevaartvoordummies

Ondanks alles is Philae na een paar keer stuiteren toch goed op het oppervlak van de komeet terechtgekomen. Hoera! Hij staat wel een beetje in de schaduw, dus de zonnepanelen geven niet genoeg energie om alle plannen uit te voeren. Het is nu een kwestie van hopen dat er de komende tijd genoeg zon op z’n kop valt om Philae weer wakker te maken.

Het mooie én moeilijke van zo’n landing is dat het signaal met een flinke vertraging op de aarde terechtkomt. Dat vond ik ook al zo leuk met de landing van Curiosity: op het moment dat je het nieuws krijgt is het eigenlijk al lang gebeurd. Dat is lastig, omdat je dus niet als een raceautootje met afstandbediening live kan gaan sturen vanuit het control center, maar een zekere flexibiliteit en intelligentie moet inbouwen in het apparaat. Lang leve kunstmatige intelligentie!

Als alle nerds tegelijk iets volgen, is nerdcomic xkcd er natuurlijk ook als de kippen bij. En dat met een prachtig live updatend stripje dat absoluut het nalezen waard is.

Er was nog meer live te volgen: het gesprek op Twitter tussen Philae en Rosetta tijdens en na de landing was vrij geniaal.

Morgenavond om 19:00 zitten een paar control center engineers klaar om een Reddit AMA te doen (vertaling voor de leek: een ‘Ask Me Anything’-forumthread op discussiesite Reddit). Ik ben erbij. Jij ook?

4 gedachten over “‘Hey, Earth! It’s Philae. I got you a comet.’

  1. Hee Nieske, complimenten voor je vernieuwde site en voor je stuk! Je had het nauwelijks beter kunnen samenvatten.

    Omdat ik niet zo’n verstokte alfa ben als ik soms wil doen geloven, volg ik missies als deze ook. Ik wist daarom ook wel wat een ‘gravity assist’ was, maar de vertaling ‘zwiepjes’, daar was ik nog niet op gekomen.

    Ik zou zeggen: op naar 2015. Dan komt Dawn aan bij Ceres (met een nieuw type raketmotor, dat door ionenvoortstuwing werkt) en vliegt New Horizons langs Pluto (een traditionele flyby, dankzij een zeer sterk zwiepje van Jupiter). Tip: vooral de laatste missie heeft een zeer actief Twitteraccount dat de moeite van het volgen meer dan waard is.

  2. Ik begreep dat Philae met zijn laatste beetje power nog heeft geprobeerd om een boortje in de komeet te krijgen, maar dat het toen al niet meer ging. De komeet is zo hard als steen. Dat vond ik best zielig. Hopelijk vangt hij wat meer zonnestralen op als hij dichter in de buurt van de zon komt.

  3. Het schijnt dat het dappere maar onfortuinlijk falende komeetlandertje met een ultieme krachtsinspanning nog een laatste korte boodschap heeft weten te versturen…
    – Philae zegt sorry –
    Laten wij daarom hopen dat haar laatste hemelse reis naar de eeuwige jachtvelden van kleine ruimteverkennertjes, waar zij zich mag verheugen op haar wederopstanding bij de eerste zonnestralen van het eeuwige licht, voorspoedig zal verlopen en wensen wij haar op haar reis daar naar toe “clear horizons”.

    Make it so.

Geef een reactie