FreeRice: spelen en leren voor het goede doel

Het zal weinig mensen verrassen dat spelletjes altijd motiverend werken. En laten we eerlijk zijn: dat is heus niet alleen zo voor kinderen, want wij als volwassenen zijn minstens net zo competitief. We hebben nu eenmaal een zwak voor het kunnen winnen van dingen, zoals wetenschapper Jesse Schell op heldere (en hilarische) wijze uitlegt in zijn presentatie op game-conferentie DICE 2010.

En de grap is: je hoeft er niet eens per se iets tastbaars mee te kunnen winnen. Als je dingen kan sparen, virtuele trofeeën kan winnen of kan laten zien dat je beter bent dan je vrienden is het al snel motiverend genoeg. Zie bijvoorbeeld Foursquare: ook al heb je er niks aan, toch wil ik punten halen en word ik buitengewoon competitief van het feit dat Nils de mayor is van zeven plaatsen en ik tot voor kort van geen één! En dus blijf ik steeds fanatieker inchecken, in de hoop toch eindelijk eens ergens mayor te kunnen worden. (Sinds gisteravond ben ik trouwens opeens mayor van twee plaatsen. Hoera!)

Een concept dat perfect inspeelt op dit gegeven is FreeRice, een website waar je door het spelen van educatieve spelletjes rijst kan verdienen voor een arm land. Deze site bestaat al jaren, maar eerder deze week ontdekte ik dat hij geweldig uitgebreid is sinds de laatste keer dat ik ‘m bezocht. Voorheen kon je alleen de definitie van Engelse woordjes raden, wat op zichzelf al interessant genoeg was: weliswaar begon je bij simpele woorden, maar op de hogere levels was het flink pittig. Squalor, betrothal, impetuous? Ik zou het zo niet weten. Voor elk goed antwoord worden er tien rijstkorrels gedoneerd door een van de sponsoren van FreeRice. Dat is niet zo veel, maar met tien minuten spelen heb je zo al duizend rijstkorrels bij elkaar.

Inmiddels is de site uitgebreid met andere quiz-categorieën, en die zijn geweldig divers! Naast Engelse woordjes en Engelse grammatica kun je nu ook de betekenis raden van Franse, Duitse, Italiaanse en Spaanse woordjes, rekensommetjes oplossen, scheikundige elementen benoemen en landen bij hoofdsteden zoeken. Daarnaast zijn er ook categorieën waarbij je schilders van beroemde schilderijen moet raden, of landen moet benoemen die op een wereldkaart aangeduid worden. Meer dan genoeg interessante vragen dus, en een succesvol concept: er worden doordeweeks meer dan 50 miljoen rijstkorrels per dag gedoneerd!

2 gedachten over “FreeRice: spelen en leren voor het goede doel

Geef een reactie