Weetjes van de week

Men vindt nogal eens wat op het internet. Ik ben zelf nogal fan van rare weetjes en grappige feiten. Of het een wekelijkse rubriek wordt weet ik nog niet, maar dit is slechts een greep uit de opmerkelijke dingen die het internet mij deze week leerde.

Het Nederlandse woord met de meeste achtereenvolgende medeklinkers is slechtstschrijvend.

Het sjieke ontbijtgerecht eggs Benedict bestaat uit een breakfast muffin (een soort beschuitbol), met daarop een plakje ham of spek, een gepocheerd ei en hollandaisesaus (lobbige saus van eidooier, boter en citroen). Niet zomaar iets voor elke doordeweekse dag. De oorsprong van eggs Benedict is echter minder sjiek: beurshandelaar Lemuel Benedict wilde iets voor tegen zijn kater. Nice. Opletten dus, de volgende keer dat je een kater hebt, want voor je het weet bedenk je iets dat ruim honderd jaar later nog steeds in de sjiekste hotels ter wereld geserveerd wordt.

Iets heel anders. Van de meeste Engelse namen is het wel duidelijk wat het Nederlandse equivalent is, zeker van bijbelse namen (John/Johannes bijvoorbeeld), maar ik kon me niet bedenken wat het Nederlandse equivalent van ‘James’ zou zijn. Blijkt dat tot mijn grote verbazing ‘Jacob’ te zijn. De gezamelijke voorouder is het Griekse ‘Iacobos’; de connectie met ‘Jacobus’ is wel duidelijk, maar via het Latijn is men in de tussentijd richting ‘Iacomus’ gegaan en vanuit daar verder naar ‘James’. Het wordt nog leuker als je beide namen verder gaat verbasteren: handen omhoog als je al wist dat ‘Jim’ en ‘Koos’ dus eigenlijk dezelfde naam zijn.

Niemand?

My thoughts exactly.

En dan tenslotte nog een tijd-van-het-jaar-gerelateerd weetje. Eerder deze week realiseerde ik me opeens dat Goede Vrijdag eigenlijk best een rare benaming is voor een dag waarvan men gelooft dat er iemand bloederig aan een kruis genageld is. Het hoe en waarom van die benaming blijkt onduidelijk te zijn. Er zijn drie theorieën: oftewel het is afgeleid van “Gods Vrijdag”, oftewel het is een goede dag vanwege het hele gebeuren met opofferen voor onze zonden etcetera, oftewel ‘goed’ had vroeger de bijbetekenis ‘heilig’. De geleerden zijn er echter nog niet over uit. (Overigens zijn er meer dan genoeg talen waarin de desbetreffende vrijdag heel anders heet: zo zijn er bijvoorbeeld ‘grote vrijdag’, ‘sombere vrijdag’, ‘heilige vrijdag’, ‘lange vrijdag’, ‘lijdensvrijdag’ en, de originaliteitsprijs van vandaag, ‘dag van het lijden van Christus’.)

Tot zover de loze feitjes voor vandaag. Leuk? Saai? Tips? Lucht je hart in de comments.

Eén gedachte over “Weetjes van de week

Geef een reactie