Zijdezachte mokkataart

Ik heb deze taart twee keer gemaakt en beide keren hebben zowel ik als de taart huwelijksaanzoeken gekregen. De eerste keer was nog een spannend experiment: ik deed de twintig minuten durende mixmarathon met mijn gammele staafmixer, die dat eigenlijk niet aan kon en begon te stinken naar verbrand plastic, waardoor ik ‘m om de vijf minuten buiten op het balkon moest leggen om af te koelen (het vroor flink, dus dat ging wel aardig). Tip van de dag: gebruik geen gammele staafmixer.

Overigens mag je deze taart niet eten als je zwanger bent of anderszins ziek, zwak of misselijk, want er zitten namelijk rauwe eieren in.

MOCHA SILK PIE

Ingrediënten

Bodem:
100 g heel erg goed fijngehakte pecannoten
75-100 g bruine basterdsuiker
25 g gesmolten boter
50 g geraspte pure chocola
2 eetlepels kahlua
snufje zout

Vulling:
225 g boter op kamertemperatuur
100 g suiker
2 theelepels instantkoffie
1 eetlepel kahlua
80 g pure chocola
1 theelepel vanille-extract of een zakje vanillesuiker
4 eieren

Bereiding

Om de bodem te maken doe je de fijngehakte pecannoten, suiker, geraspte chocola en een snufje zout in een bak. Smelt de boter in de magnetron, meng de kahlua erdoorheen en giet het mengsel langzaam bij het mengsel terwijl je met een vork roert, zodat het een beetje kruimelig wordt. Doe dit in op de bodem van een vlaaivorm of een springvorm, druk het goed aan en zet het in de koelkast.

Smelt de chocola voor de vulling au bain marie of in de magnetron en laat het een paar minuten afkoelen.

Doe dan de boter, suiker, instantkoffie en kahlua in een grote bak en mix het ongeveer anderhalve minuut met een handmixer tot het een beetje luchtig is geworden. Giet dan langzaam de afgekoelde chocola erbij terwijl je goed blijft mixen (het is handig als je iemand hebt die je hier een handje bij kan helpen). Voeg de vanillesuiker of vanille-extract toe. Mix het nog even door zodat het goed gemengd is.

Vervolgens begint het marathonmixen. In een periode van 20 minuten moet je de vier eieren toevoegen terwijl je op middelmatige stand blijft mixen. Je mag natuurlijk best af en toe even stoppen met mixen om het mengsel met een spatel van de randen van de kom af te spatelen. Voeg elke keer een ei toe en mix een minuut of vijf, etcetera, etcetera, totdat je alle eieren hebt toegevoegd en het een romig en luchtig mengsel is geworden.

Dan zijn we alweer bijna klaar: doe de vulling in de vorm bovenop de bodem, zet de taart minstens een uurtje of twee in de koelkast en klaar is kees. Doet het erg goed op een luie zondagmiddag met een kop koffie en een krantje, maar ook op vrijdagavond met een groot glas bubbeltjeswijn om het weekend te vieren. Hoe dan ook, enjoy!

Eén gedachte over “Zijdezachte mokkataart

Geef een reactie