Het geheim van een elegant doch comfortabel leven

Ik wil het eens met jullie hebben over nette schoenen, lieve lezers. Ik hield nooit zo van dure nette schoenen. Want ja, waarom zou je een paar simpele zwarte pumps van €80 kopen als je ze ook voor €20 kunt krijgen?

Niet de schoenen in kwestie

Afgelopen voorjaar kocht ik desalniettemin een paar simpele zwarte pumps van €80. Een hak van acht centimeter, maar ze zitten werkelijk als slofjes. Misschien is het gek dat ik hier pas op mijn achtentwintigste achter kom, lieve lezers, maar heb meelij. Voor veel dingen geldt alsnog dat ik van goedkope zooi houd, omdat mijn aandachtsspanne vaak te kort is om een kledingstuk langer dan één seizoen leuk te vinden. Maar ik begon het vermoeden te krijgen dat het bij schoenen wel eens anders zou kunnen werken.

Gister werd mijn hypothese bevestigd. Ik kocht een paar nette veterschoenen met een aanzienlijke hak. Schandalig duur, maar gemaakt van prachtig cognackleurig leer. Het is natuurlijk vragen om problemen om die meteen de volgende dag al werkwaarts te dragen, aangezien een werkdag voor mij een aantal wandelingen inhoudt: van fiets naar vertrekspoor, van aankomststation naar kantoor en vice versa. Tegen beter weten ik waagde ik het er toch op. Ik heb er geen spijt van gehad. Zelfs een sprintje naar de sprinter bleek niet te veel gevraagd.

De ontdekking van de week luidt als volgt. Goede Schoenen zijn weliswaar significant duurder dan Slechte Schoenen, maar één netjes doch comfortabel paar schoenen van €80 is netto toch meer waard dan die vier paar van €20 die in de kast blijven liggen omdat je na tien meter al last hebt van bloedblaren, zweetvoeten, eeltknobbels, harde randjes, schurende naden, ingegroeide nagels, loshangende lappen vel, klompvoetjes, een sterk gevoel van wanhoop of een combinatie van bovenstaande.

Vier sterren, zoals Recensiekoning zou zeggen: vijf voor het comfort, één ster aftrek voor de monetaire consequenties van deze ontdekking.

2 gedachten over “Het geheim van een elegant doch comfortabel leven

  1. Het probleem is alleen dat niet alle dure schoenen perse goed zijn, dus dat je daadwerkelijk expertise in schoenen moet opbouwen alvorens de juiste keus te kunnen maken. Dat is me tot nog toe niet gelukt.

    Ik koop soms schoenen van €20 en soms van €80 en ze gaan zelden langer dan een half jaar mee. Meestal scheurt de zool op diverse plekken af.

    Ook wat betreft comfort is mijn ervaring dat duurdere schoenen (voor bij een pak bijvoorbeeld) meestal minder comfortabel zijn dan goedkope (wandel) schoenen. Mijn meest recente hiking schoenen zijn de uitzondering op deze regel: duur en comfortabel. Beetje jammer van de gaten dan weer.

  2. Zeker waar, Sjors! Maar ik heb het hier specifiek over nette schoenen. Wandelschoenen vs. nette schoenen is appels met peren vergelijken! In het extreme doorgetrokken: ik loop liever op sloffen dan op naaldhakken, maar binnen de categorie naaldhakken zijn er wel comfortabelere en minder comfortabele exemplaren.

    Qua gympies draag ik inderdaad ook net zo lief neppers van een tientje, die zijn op de meeste punten prima vergelijkbaar met echte Allstars van zestig euro. En die neppers van een tientje zijn comfortabeler dan mijn dure nette leren schoenen.

    Volgens mij is het vooral dat je op materiaal moet letten. Als het zacht materiaal is (canvas, suède, etc) maakt het niet zoveel uit. Maar iets steviger plastic nepleer, brr, daar moet ik me eigenlijk maar niet meer aan wagen.

Geef een reactie