Tip van de dag: de voornamen van 2011

De complete lijst van vorig jaar uitgedeelde voornamen staat weer online. Waarom is dat interessant? Omdat je daar elke keer weer erg (leed)vermakelijke juweeltjes in kan vinden. Ik wil geen mensen voor het hoofd stoten, want sommige van mijn beste vrienden hebben merkwaardige namen (ikzelf niet de minste), maar de lijst bevat keer op keer verrassend veel opmerkelijke vondsten. Hieronder een zeer onvolledige lijst van bijzondere namen in diverse categorieën.

 • Eindeloze hoeveelheden ghetto names (Djayshalaysha, La-Queennysha, Chendjeansca, Queen-Ronaïshelly, Sjeandrelicka, Zoilanchero, Quencilijano)
 • En grotendeels daarmee overlappend: hoe gaat zo’n kind dat ooit leren schrijven? (Briayennaileyz, Daishaydrickson, Dèzieqo-Arzenio, Djevainleyson)
 • Namen waarbij de ouders misschien niet zo heel erg goed hebben nagedacht over wat zo’n woord nou eigenlijk betekent (Engeltje, Geurtje, Wijntje)
 • Buitenlandse namen die in het Nederlands een wat ongelukkige bijklank hebben (Parikshit, Aanush, Anusjik, Eylül)

  De gebroeders Peer en Ui

 • Etenswaren (Peer, Ui)
 • Fantasievolle samenstellingen (Sissi-Anaïs, Lily-Blue, Precious-Joy, Valentino-love, Charlie-Lord,  G-Heavenly)
 • Dieren (Vos, Wolf, Beer, Beertje, Kat, Vlinder, Sparrow)
 • Quasi-fonetisch gespelde varianten van gangbare namen (Sjeffery, Maïckelty, Sjanine, Antwan)
 • Pretentieus gespelde varianten van gangbare namen (Florysch-Thobyaz, Zophie, Soulphia, Femque, Phons, Binque, Fraenky, Rose-Marique)
 • Pretentieuze namen (Michelangelo, Matisse, Rembrandt, Erasmus)
 • Merknamen (Bentley, Spyker, Jupiler, Davidson, Ford)
 • De categorie “op je toetsenbord slaan” (Yxxyenne, Ekhoeiyayi, Q-Jwëundle)
 • Namen voor ruimtewezens (Phlox, Noxx, Phyllon, B’Elanna (!), Alien)
 • Verwijzingen naar het hemelse (Glorygod, Dieumerci, Heavenly-Hope, Eglesiah, Godwisdom)
 • De buitencategorie (foutje, Zoë}, Wilsmith)

Hier staat de complete pdf. Meer tips, al dan niet in bovenstaande categorieën? Post ze in de comments!

21 gedachten over “Tip van de dag: de voornamen van 2011

 1. Ik mis de categorie ‘Namen die ineens populair zijn omdat er in film/serie/boek x een hoofdpersoon met die naam voorkomt! Met onder andere natuurlijk Renesmee.

  En serieus, Jupiler?!

 2. Ik begrijp niet waarom traditionele namen als Wijntje en Peer in dezelfde categorie worden gepost als Alien, Jupiler, Daishaydrickson en vergelijkbare kindermishandeling. Als kind lach je daar misschien een keer om, als hoogopgeleide volwassene toch niet?

 3. Wouter, wat is er mis met lachen om grappige dingen? Ik zeg toch niet dat ik mensen met aparte namen stom vind? Sterker nog, ik zou het niet gek vinden als ik mijn eigen naam ook in zo’n soort lijst terug zou vinden.

 4. @Nieske: dat is waar, jouw naam is een beetje dezelfde categorie. Maar je suggereert wel dat het van zichzelf gekke namen zijn, door het woord “betekent”. Dat is het nu juist: De naam Peer betekent niet ‘vrucht’, maar komt van Petrus, en Wijntje betekent niet ‘alcoholische drank’, maar komt van Wijnand, ‘winnende hand’. Dat weten de ouders die zo’n naam uitdelen donders goed. (Toegegeven: ik zou wel een uitzondering maken voor Tietje of Befke, dat wordt té erg.)
  @Lisanne: Vlinder is zo’n naam, die is in gebruik gekomen dankzij Gooische Vrouwen (dochtertje van Anouk). Zie hier: http://www.meertens.knaw.nl/nvb/naam/is/Vlinder vroeger bestond die naam amper. Zelfde geldt voor Madelief (hoofderpesoon boeken Guus Kuijer), Wendy (Peter Pan), Miranda (Midsummer Night’s Dream) en Jessica (ook Shakespeare: Merchant of Venice). Misschien kan daar ook eens een post over komen? :)

 5. Nieske zegt trouwens nergens iets negatiefs hoor. Ze zegt namelijk, op volgorde: interessant, vermakelijk, verrassend, opmerkelijk en bijzonder. En dat namen al eeuwenlang bestaan wil natuurlijk niet zeggen dat ze heden ten dage een beetje interessant, vermakelijk, verrassend, opmerkelijk en bijzonder kunnen overkomen.

 6. @Wouter: ook een interessant idee voor een post ja. Zal er eens over nadenken! Je hebt natuurlijk gelijk dat de naam zelf geen gekke betekenis heeft. Het ligt eigenlijk aan het feit dat die namen homoniemen zijn van zelfstandige naamwoorden die op hun beurt weer een bepaalde betekenis hebben. Zijn we het zo met elkaar eens? :)
  @Lisanne: goed gesproken :)

 7. Ik bedoelde natuurlijk ‘hoofdpersoon’ en niet ‘hoofderpesoon’. Te lang op Wikipedia, en daardoor gewend alles naderhand te kunnen corrigeren…

 8. Er was er trouwens ook eentje met een – achter de naam, alsof ze de tweede naam vergeten waren, maar die kan ik niet meer vinden:(

 9. Ik vind dat namen met letters die voor hun Engelse alfabet-uitspraak staan een eigen categorie verdienen. Dingen dus als C-Jay of de elders al genoemde G-Heavenly of Q-Jwëundle.

 10. @Maarten Ik denk dat niemand zijn kind daadwerkelijk foutje heeft genoemd; dan zou het wel met een hoofdletter in de lijst staan zoals de andere namen. Ik denk dat het waarschijnlijker is dat er een foutje heeft plaatsgevonden bij het samenstellen van de lijst.

 11. Pingback: Voornamen, revisited | Lady Geek

 12. en de vroeger ook wel gangbare naam Mietje (meisjesnaam) heeft tegenwoordig ook een vreemde betekenis. Ik had een buurvrouw die zo heette. Gelukkig voor haar was het haar 2e naam…

 13. Pingback: Masterpost voornamenlijsten | Lady Geek

 14. Pingback: Overzicht voornamenlijsten | Lady Geek

 15. Pingback: Een paar opmerkelijke voornamen uit 2017 | Lady Geek

 16. Pingback: Een paar opmerkelijke voornamen uit 2018 | Lady Geek

Geef een reactie