7 thuiswerktips voor ladies & geeks

Het lijkt zo mooi, thuiswerken. Zo nu en dan ontsnap ik uit de rumoerigheid van de kantoortuin om thuis ongestoord een berg werk te verzetten. En voor een aantal van mijn vrienden is thuiswerken zelfs dagelijkse kost. Het heeft een hoop voordelen: je kunt halverwege de dag even een rondje hardlopen, tussendoor even een was ophangen, je hebt je eigen koelkast vol met lekker eten en drinken, en in mijn geval ook een stuk lekkerdere koffie dan op kantoor.

Maar thuiswerken is niet simpel. Het is makkelijk om afgeleid te raken of om geen grenzen te stellen aan je werk. Daarom vroeg Slashdot om handige thuiswerktips, die eigenlijk vooral neerkomen op het volgende: maak je thuiswerkdag zoveel mogelijk een kantoordag. Samengevat zijn dit de zeven belangrijkste punten:

  1. Zorg ervoor dat je een goed geëquipeerde werkplek hebt. Liefst een werkkamer, maar in ieder geval een fatsoenlijke stoel en tafel.
  2. Nog een voordeel van die werkkamer: doe de deur dicht. Thuisblijvende huisgenoten (vrienden, partners, kinderen, huisdieren) horen niet op een kantoor, dus ook niet op je thuiswerkplek.
  3. Kantooruren. Het maakt niet uit of je van 9 tot 5 aan het werk bent of van 5 tot 12 (of de andere 9 tot 5, ’s nachts), maar kantoortijden zorgen voor een dagritme en een dagritme is gezond.
  4. Bedenk een ochtendroutine voor jezelf. Sjor niet je laptop in bed om met een half-wakker hoofd te gaan tikken. Een ochtendroutine bevat minstens een van de volgende acties: opstaan, douchen, aankleden, ontbijten, blokje om, je moeder bellen, de hond uitlaten, je haar föhnen.
  5. Neem pauzes. Omdat er niemand om 12 uur aan je bureau “Joe, lunch!” staat te roepen, is het verleidelijk om aan één stuk door achter je computer te zitten.
  6. Ga naar buiten. Het is wel makkelijk om de hele dag niet naar buiten te hoeven. Maar helderder word je er niet van. Lunchwandelingen zijn hier goed voor, of het eerder genoemde rondje hardlopen halverwege de dag.
  7. Word geen kluizenaar. Dat is bij incidentele thuiswerkers een wat minder urgent punt, omdat je de rest van de week tussen collega’s zit, maar als je elke dag vanuit huis werkt kan het leven nog wel eens eenzaam worden. Lunchafspraken met mede-thuiswerkers zijn een mooie oplossing voor punt 5, 6 en 7 tegelijk.

Het thuiskantoor van Lady Geek

Alles natuurlijk binnen redelijke grenzen. Soms heb je een deadline of een rustige dag, en dan kan je best van je kantooruren afwijken. Misschien hou je wel helemaal niet van mensen. Vind ik ook niet erg. En als het sneeuwt kom ik echt niet controleren of je wel je dagelijkse lunchwandeling maakt. Maar het zijn goede algemene regels waar ik me zoveel mogelijk aan probeer te houden. Behalve dat thuiskantoor… Ik kan de aantrekkingskracht van de keukentafel niet weerstaan, zo vlakbij de koelkast en direct naast de open deur naar het dakterras.

En jij, lieve lezer? Hoe en waar werk jij thuis het beste? En ben ik nog tips vergeten?

3 gedachten over “7 thuiswerktips voor ladies & geeks

  1. Nuttige tips! Heb zelf nog wel een hele belangrijke (voor mij iig). Stel jezelf van tevoren haalbare doelen voor die dag. Ik merk dat ik veel productiever ben als ik van tevoren voor mezelf heb bedacht aan welk project ik ga werken, hoe ver ik daarmee moet komen en hoe ik dat ga aanpakken.

  2. Goede tip inderdaad, Renske! Dat probeer ik de laatste tijd zelfs voor elke werkdag te doen, ook als ik op kantoor zit. Blijft lastig hoor, er komen altijd onvoorspelbare dingen tussendoor en ik over- of onderschat altijd hoe lang ik ergens mee bezig ben. Maar ik blijf het toch proberen, misschien is het gewoon een kwestie van oefenen om realistische inschattingen te kunnen maken…

  3. Ik mis mijn hardlooprondje des middags. Ik denk namelijk vaak dat werk voor gaat. Maar echt nadenken doe ik niet tijdens mijn werk. Dan komt omdat ik een alfa studie gedaan hebt, en dat betekent dat ik nu in de marketing zit, want cultuur verkoopt zichzelf dus echt niet, want de basis is een idee in je hoofd. En mijn hoofd is niet marktconform, en cultuur al helemaal niet. Dus ik zou vaker willen hardlopen, punt 6, zodat ik eens rustig kan nadenken (overzicht) in plaats van ad hoc overal reageermailtjes op sturen. Maar datzelfde punt 6, en dan met name het rustige nadenkaspect beschouw ik normaliter als een luxeartikel welke ik me niet kan veroorloven Mochten er mensen zijn die er wel aan toekomen, dan zou ik Seneca willen aanbevelen. Brieven aan Lucilius. Of hardlopen dus.

Geef een reactie