Geflambeerde bananencake met pecannoten

Gisteren ging ik naar een flambeerfeestje. Eigenlijk was het een taartenfeestje met flambeerthema, maar ‘flambeerfeestje’ klinkt leuker, niet? Ik knutselde wat aan een leuk taartenproject en flambeerde ter plekke nog even een pannetje grappa voor over andermans pastasalade. Want als je eenmaal iets geflambeerd hebt, heb je de smaak te pakken. Eten zonder vuur? Saai.

GEFLAMBEERDE BANANENCAKE MET PECANNOTEN (gebaseerd op Cake à la Banane Flambée et Noix de Pécan Caramélisées)

 • 215 g suiker
 • 90 g boter (kamertemperatuur)
 • 115 g pecannoten
 • 2 rijpe bananen, in plakjes
 • 2 eetlepels rum (ongeveer 30 ml)
 • 240 g bloem
 • 1,5 theelepel bakpoeder
 • 1 ei
 • 60 ml kokosmelk
 • 125 ml slagroom

Gekarameliseerde pecannoten: leg een stuk bakpapier klaar in de buurt van je kookplaat. Verwarm in een kleine steelpan 1 eetlepel water met 25 g suiker (ongeveer 2 eetlepels) op middelhoog vuur tot het mengsel flink borrelt en begint te kleuren. Laat de suiker ongeveer een minuut karameliseren, voeg dan 20 g boter en een snuf zout toe, roer even en laat de boter smelten. Als het mengsel weer bubbelt, laat het dan een minuutje doorkoken. Voeg de pecannoten toe en roer flink, tot de noten helemaal bedekt zijn met de karamel. Giet dan de pecannoten op het bakpapier, spreid ze zoveel mogelijk uit en laat afkoelen. Als de noten afgekoeld en droog zijn, kun je ze van elkaar losmaken.

Geflambeerde bananen: laat 20 g boter met een snuf zout smelten op middelhoog vuur. Als de boter een beetje bruin begint te worden, voeg dan de banaan toe, besprenkel met 25 g suiker (ongeveer 2 eetlepels) en bak de banaan een minuut of twee, terwijl je blijft roeren. Giet dan de rum over de bananen en steek voorzichtig aan met een lucifer. (Pas op voor je wenkbrauwen.) Terwijl het mengsel brandt, schud je de pan af en toe wat heen en weer om de rum en de vlammen goed te verdelen. Als de alcohol verbrand is, gaat de vlam vanzelf uit, dat duurt ongeveer 20-30 seconden. Roer de bananen nog even om en haal de pan van het vuur.

Dit is hoe het flamberen eruit ziet:

(Op de achtergrond zie je de gekarameliseerde pecannoten nog liggen afkoelen.)

Cake: verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een springvorm met bakpapier. Mix de resterende boter (50 g) en 150 g suiker tot een romige massa. Voeg het ei toe en mix tot een glad mengsel. Voeg de bananen en de kokosmelk toe en mix even (de bananen hoeven niet helemaal kapot). Voeg dan bloem, bakpoeder en pecannoten toe en meng voorzichtig met een houten of rubberen spatel. Meng tot het deeg nét goed gemengd is; als je te lang roert, wordt de cake taai. Giet het deeg in de springvorm, maak de bovenkant glad en bak ongeveer 50 minuten.

Room: als de cake klaar en afgekoeld is, klop je de slagroom met de overgebleven suiker (dat is als het goed is 15 g, of ongeveer 1 eetlepel) tot het bijna stijf is. Bedek de cake met de slagroom en strijk glad met de achterkant van een lepel.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Geflambeerde bananencake met pecannoten

 1. Gewoon doen of je de hele cake in de fik gestoken hebt. Maar ik moet zeggen dat je die kaas wel als een baas onder handen hebt genomen.

Geef een reactie