Revenge of the logos

Dit artikel schreef ik oorspronkelijk voor Dutch Cowgirls, voordat ik erachter kwam dat er al twee eerdere artikelen over deze film waren. Zonde van m’n stukje, dus dan recycle ik ‘m maar hier!

Michelinmannetjes in een politieauto die de achtervolging inzetten op een duivels lachende Ronald McDonald. Twee verschillende smaken Pringles-logo’s die samen lunchen. Een dierentuin met onder andere de MGM-leeuw, de Linux-pinguïn en de Lacoste-krokodil. Het Franse filmcollectief H5, onder andere bekend van supervette videoclips voor Röyksopp en Massive Attack, is niet bang voor een beetje sluikreclame in hun nieuwste film, Logorama.

Sterker nog: logo’s spelen de hoofdrol in deze 17 minuten durende animatiefilm. En eigenlijk ook de bijrollen. En de figuranten. En het decor. In Logorama is eigenlijk weinig te ontdekken dat niet gemaakt is van een logo, en dat maakt het een interessante film waarin je elke keer weer iets nieuws ontdekt. Bovendien is het een écht spannende actiefilm waarin weinig heilige huisjes overeind blijven. Mocht je bijvoorbeeld een zwak hebben voor de rode en gele M&M uit de reclames, dan kun je je maar beter niet wagen aan deze film…

Saillant detail is dat de film van diverse videowebsites afgehaald is vanwege schending van het auteursrecht van de logo’s. Desalniettemin heeft Logorama al diverse prijzen gewonnen en is won hij afgelopen weekend zelfs een Oscar voor beste korte animatiefilm. Je kunt de hele film hier bekijken.

Geef een reactie