Moleculaire gastronomie: chocolade-emulsie

Chocola, een verrassing, én een scheikundig experiment? Maar dat zijn drie dingen!

Even terug naar de onderbouw van de middelbare school, scheikunde. Emulsie.

een mengsel dat bestaat uit twee niet mengbarevloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen

Kook-nerds Heston Blumenthal en Hervé This keken met die kennis in hun achterhoofd naar chocolademousse en dachten: dat kunnen wij beter. Wat doen al die overbodige zaken als ei en slagroom in mijn chocola? Wat nu als je de textuur van mousse kon krijgen met de pure smaak van chocolade, niets dan chocolade?

Zet een grote kom met ijsklontjes klaar. Verwarm in een kleinere kom au bain-marie 350 g chocola en 270 ml water.  Zodra de chocola gesmolten is, zet je de kom chocola in de kom met ijsklontjes en klop je het mengsel met een handmixer totdat het afgekoeld is en een mousse vormt.

Discovery Channel legt het nog even uit.

2 gedachten over “Moleculaire gastronomie: chocolade-emulsie

  1. Pingback: Links for ladies | LeesVoer

Geef een reactie