Meisjesnerds kweken met Roominate

Roominate is een kick-ass Kickstarter project, van meisjesnerds, voor meisjesnerds. Ik kan er van alles over zeggen, maar kijk even de video:

Dit is een van de dingen die ik heel belangrijk vind: meisjes duidelijk maken dat techniek niet stom, saai of alleen voor jongens is. Op de een of andere manier is dat bij mij vroeger goed gegaan, met computerspelletjes en toffe tekeningen maken met Logo enzo. Maar bij veel meisjes is dat niet zo. En dat is zonde.

Wat een awesome project. Draag je steentje bij via Kickstarter.

10 gedachten over “Meisjesnerds kweken met Roominate

 1. In het kort: poppenhuizen 2.0. Een overduidelijke illustratie van het concept “marketing is ALLES”… maar wel gaaf, inderdaad. Het is maar net hoe je het brengt, en dit is een goede manier van “het brengen”. Nice.

 2. Het is inderdaad poppenhuizen 2.0 en dat is precies wat er gaaf aan is! Je gaat de meeste meisjes niet mee krijgen als al het technisch gerelateerde speelgoed alleen maar bestaat uit jongensdingen zoals auto’s en robots.

  Het idee is overigens wel echt vanuit idealisme geboren, Maal. Of in ieder geval bedacht door drie vrouwelijke techneuten, die graag meer vrouwelijke techneuten willen kweken.

 3. Ik zie hier een Hegeliaanse “dialektische Aufhebung” van het poppenhuis in: de oude topos van het meisjesspeelgoed is op een wat heftige en vaak vijandige manier in dialoog gegaan met de feministische idee van rollenpatronen doorbreken, met het nieuwe poppenhuis als resultaat.

  Punt is wel dat het feminisme zo ook “aufgehoben” is. Je leert vrouwen wel een “mannending” bij, maar tegelijk hou je een heel belangrijk stereotype in stand: meisjes wordt van meet af aan interesse voor het huishouden als norm bijgebracht. Bijna alsof je jongens een roze speelgoedpistool geeft (bijna, want een roze pistool ziet er debiel uit en dit beslist niet). Jij als zelfverklaard feministe zult je dan toch moeten afvragen: neem ik hier genoegen mee.

 4. Goed punt, Wouter, dat soort dingen vraag ik me dagelijks af. Bij het opzetten en onderhouden van deze blog begeef ik me bewust op dat spanningsveld. En eigenlijk is dat nou juist wat ik belangrijk vind: meisjes en vrouwen wel in hun waarde laten, met hun poppenhuizen en roze dingen en oorbellen en honderd paar schoenen, maar wel de kracht geven om zich daarnaast óók bezig te houden met leuke en interessante dingen die vaak als jongens- of mannendingen worden gezien, zoals computers, programmeren, Star Wars, superhelden, noem maar op. Spelen met een poppenhuis en knutselen met elektriciteit spreken elkaar wat mij betreft dus juist niet tegen!

 5. Als het dan toch jouw idee is (complimenten!), mag ik je dan nog vragen waarom het geval “roominate” heet? Ik zie de link met “herkauwen” niet…

 6. Pingback: De leukste Kickstarter-projecten | Lady Geek

 7. Pingback: Een Oscar voor Kickstarter | Lady Geek

Geef een reactie