Voornamen, revisited

Nauwelijks een geeky onderwerp, maar wel heel leuk: aparte voornamen. En natuurlijk voor mij als persoon-met-aparte-voornaam dubbel interessant. Ik heb een sterke mening over aparte voornamen: het is superhandig om te hebben, om bijvoorbeeld je eigen voornaam als username te kunnen registreren. Maar het kan ook te ver gaan. Waar die grens ligt is voor iedereen anders. Dat maakt het wel heel interessant.

Ik hou dus van zoeken naar opmerkelijke namen. Maanden geleden schreef ik al een artikel over de lijst met in 2011 uitgedeelde voornamen, die ik heb doorgespit voor juweeltjes als Djayshalaysha, Florysch-Thobyaz, Wilsmith en B’Elanna.

Nu staat er in de Linda een artikel over aparte voornamen met geweldige reacties: mensen die heel graag met ons willen delen dat hun kinderen Dino, Jaicy Noa, Vlo, Estée-Lauren, Ridder, Lotès, Bruin, Violanthe of Uniek heten. Ook de moeite waard om door te spitten voor juweeltjes!

Eén gedachte over “Voornamen, revisited

  1. Ik wil toch maar weer eens benadrukken dat ik deze lijst van aparte voornamen oorspronkelijk begonnen ben om “alle” vreemde voornamen (dus niet alleen van kinderen van beroemdheden) in op te nemen. Want hoewel Paulien Cornelisse in haar boek met verzamelde columns Taal is zeg maar echt mijn ding (terecht) opmerkt dat het “allemaal natuurlijk de schuld [is] van de Bekende Mensen”, schrijft ze in datzelfde boek ook dat ze de volgende namen in haar omgeving heeft gehoord: “De jongens: Oren, Skipper, Spijker, Splinter, Bink, Boet, Broer, Dijk, Hero, King, Djengis, Gras, Bruin, Gajes, Elvis, Stone, Pepper, Tijger, River, Pop en Kenzo […] Augustus Bonifatius […] De meisjes: Venus, Wiveka, Shibuti, Shobini, India, Muze, Mare, Mirage, Zonne, Lente, Bloeme, Noni Bloem, Reinoa, Lewin Tammes, Delta, Javai, Mus, Teigerlelie, Bende en Nike. En Wolf – voorheen een rare jongensnaam, nu een rare meisjesnaam.” En hoewel ik me afvraag of sommige van deze namen nog op deze lijst thuishoren (omdat ze inmiddels niet meer zo vreemd zijn, juist omdat ze vaker voorkomen), geeft het aan dat vreemde voornamen (al lang niet meer alleen) door beroemdheden aan hun kinderen worden gegeven. Een goed voorbeeld is: Depp Nxt. [1] . In dit artikel is ook te lezen dat aparte namen steeds vaker voorkomen, volgens Doreen Gerritzen van het Meertens instituut : “Niet alleen door de massale immigratie van de afgelopen decennia, ook doordat mensen steeds minder kinderen krijgen, waarmee het besef groeit dat hun kind uniek is.” – Puck 13 jun 2009 16:55 (CEST) PS. Uiteraard is het lastiger om goede, verifieerbare bronnen te vinden voor vreemde voornamen als ze door niet-bekende mensen aan hun kinderen gegeven worden, maar dat mag toch geen excuus zijn om deze lijst te beperken?

Geef een reactie