De robocalypse volgens xkcd

Ik heb het natuurlijk al wel eens eerder gehad over de robot-apocalypse, robot-revolutie, robocalypse, of hoe je het ook wil noemen (evenals een artist’s impression). Opmerkingen over de robocalypse staan zeker in de top 3 van bijdehante reacties als ik vertel dat ik kunstmatige intelligentie gestudeerd heb. (Een andere populaire is: “Dan ben je zeker zelf ook kunstmatig intelligent.” Of: “Hoe noem je een blondje dat haar haar bruin geverfd heeft? Kunstmatig intelligent. HAHAHAHA”)

Als gepromoveerd kunstmatig-intelligenticus kan ik iedereen verzekeren dat de robocalypse echt wel mee zal vallen. Ik heb vier jaar van mijn leven besteed aan pogingen om een robot in de vorm van een kat een pietsje intelligenter te laten communiceren, en dat blijkt al verdraaid moeilijk. Ik zie ‘m nog niet bepaald de wereld overnemen.

Maar Randall Munroe van xkcd neemt dat soort zorgen toch serieus en pakt het grondig aan. Voor het meest voor de hand liggende sciencefiction-scenario hoeven we in ieder geval niet bang te zijn.

What people don’t appreciate, when they picture Terminator-style automatons striding triumphantly across a mountain of human skulls, is how hard it is to keep your footing on something as unstable as a mountain of human skulls.

Bonuspunten voor de bijbehorende illustratie:

Maar auto’s hebben tegenwoordig ook allemaal computers. Wat als die zich gaan misdragen? Of mobiele telefoons? Nucleaire wapens? Lees het artikel op xkcd’s ‘What If?’.

Geef een reactie