Een harde schijf vervangen, Lady Geek-style

Afgelopen voorjaar kocht ik een fantastische nieuwe harde schijf voor mijn vier jaar oude laptop: een hybride HDD/SSD. Voor wie dat niet zoveel zegt: een combinatie van flashgeheugen (zoals op een USB-stick) en harde schijf (zoals in je computer), die daardoor én snel (zoals de flash) én betaalbaar (zoals de schijf) is. Een paar maanden later kocht ik een nieuwe laptop, en ook al is die een stuk sneller dan de oude, toch miste ik mijn hybride schijf. Vanavond verving ik de één door de ander. Dat ging niet zonder hindernissen. Dit is wat er ongeveer gebeurde. Een combinatie van handleiding en detective, in 10 stappen.

(Proloog: gisteravond 22:00. Ik schroef mijn hybride schijf in een externe schijfbehuizing en kopieer ’s nachts één-op-één de harde schijf van mijn laptop naar de externe schijf met Carbon Copy Cloner.)

Vanavond 19:30. Ik zet mijn laptop uit, haal wat schroevendraaiers uit de gereedschapskast en pak de handleiding van iFixit erbij op mijn telefoon. Ik begin met het losschroeven van de kleine schroefjes onderop mijn laptop – althans, dat is de bedoeling. Ik krijg de krengen met geen mogelijkheid los.

19:43. Ik raak gefrustreerd en schenk een glas goede port in. Misschien lukt het dan beter.

19:50. Uiteindelijk blijk ik de minuscule kruiskopschroefjes merkwaardig genoeg niet met een kruiskop, maar wel met een 1.4 mm platkopschroevendraaier (3x woordwaarde) los te krijgen. Ik leg de schroefjes keurig netjes op volgorde neer en volg verder de handleiding.

20:02. Totdat ik aankom bij stap 9: schroef met een T6 (Torx 6mm) bitje de pootjes van de harde schijf af. Ik spit de hele gereedschapskast door, maar kan niets kleiners vinden dan een T8, en daarmee gaat het echt niet lukken.

20:16. Ik schakel sociale media in: via Facebook en Twitter probeer ik het kreng te vinden. Ik schenk ondertussen nog een glas port in. Soms vergeet ik even hoe onthand ik ben zonder laptop, of beter gezegd: hoe zeer een huishouden van twee nerds om hun beider laptops heen gebouwd is. Zonder laptop kan ik niet eens een muziekje aanzetten.

Proost! Een glas port temidden van de computeronderdelen. ‘Cause that’s how I roll.

20:28. Gelukkig heeft de Gamma Nieuwegein wel een heerlijk 80’s disco wachtmuziekje. Bij gebrek aan positieve reacties op Facebook en Twitter bel ik alle bouwmarkten in een straal van 5 kilometer. Helaas tevergeefs.

20:40. Joost komt met de winnende tip: je kunt de pootjes ook met een tangetje beetpakken en er zo af en weer op schroeven. Dat blijkt te werken. Bijkomend voordeel: ik hoef niet door regen en donker ergens heen te fietsen voor een bitje!

20:52. Het werkt! Ik plaats mijn nieuwe hybride schijf, inclusief pootjes, op triomfantelijke wijze in mijn laptop en weet ondanks twee glazen port het apparaat op ordentelijke wijze verder weer in elkaar te schroeven.

21:00. En jawel: hij start op. Ik slaak een zucht van verlichting.

Zo zie je maar. Ook als Lady Geek heb je zo nog best een spannend leven. En nu wordt het tijd om onder het genot van de allerlaatste aflevering van House (snif) mijn oude laptop en mijn externe schijf weer in elkaar te knutselen. Lekkere port, trouwens.

3 gedachten over “Een harde schijf vervangen, Lady Geek-style

  1. Let wel op of de schroefjes van de bodemplaat er goed vast in zitten en blijven zitten. Ze gaan wat moeilijk los omdat ze met een Lock Tight achtige spul vast zitten, en bij mij gingen ze langzaam los zitten nadat ik de HD een keer vervangen had en moest ik ze om de dag even allemaal aandraaien. Da’s vervelend, en ik ben er ook drie kwijt (kun je bij de apple store kopen, ze vroegen er een tientje voor!).

Geef een reactie