De opmerkelijkste voornamen van 2012

EDIT: ben je op zoek naar de nieuwe voornamenpost over 2013? Die vind je hier!

Met een opmerkelijke voornaam als de mijne heb je al snel een lichte obsessie met opmerkelijke voornamen. Dus net als vorig jaar heb ik ook dit jaar weer de beste, merkwaardigste, opmerkelijkste kindernamen van het afgelopen jaar verzameld uit de complete lijst van de SVB. Geordend in de traditionele handige categorieën, zoals ghettonamen, merknamen en alternatieve spellingen, maar ook met nieuwe binnenkomers zoals hockeynamen, kaassoorten, en een aantal nieuwe trends, zoals Engelse achternamen als voornaam. Voor u, lieve lezer, voor u!

Ik heb ongetwijfeld een aantal opmerkelijke voornamen gemist. Heb je aanvullingen? Daarvoor zijn de comments!

Een grotere collectie onbegrijpelijke namen dan ooit tevoren. Cherdestiny, Legendaiyro, Queen-ensiellyque, Chavenity, Brianitchio, Djahmahlio, Yah’liyah-Divine, Edsverchainery, Gië-Raysho, Dayshuendro, Jah-Luciëncio, Ashantella, Jovensleymar, Le’Johnso, Naygenn-Ruminey, Jevarryianne, Qivánno-Lorenxio, Raydiënshello, Regencely, Xiovyengelo, Aldreanique, Cedrixianthley, Kaeyano-Casey, Angejahnairah, C’yerlee-Deliyah, Jaydashantheley, Cheynaillyshia, D’Shelainey, Day-Shineneley, Divainchéliënne, Fay’den-river, Gerselayna-Rinshely, Jaevienteley, Dwigh-Shalaino, Ty’chaero-Jenoah, Abbygael-Joy, Jah’Deevah, D’vinejerreau, Jorghinio, Ar’Chianthony, Xi-jeany

Kinderen die worden geboren met een hockeystick in hun handjes. Emma-Jasmijn, Beau-Dante, Charlotte-Sophie, Eleonore-Joanna, Florian-Julius, Sophie-Isabel, Fleur-Elise, Emma-Claire, Ethan-Alexander, Eva-Jolien, Julie-Lucette, Linde-Sophie, Carolene-Sophie, Valérie-Sophie

Bestaande woorden. Bikkel, Veer, Bijoux, Dragon, Zilver, Vonk, Blaas, Amerika, Burger, April, Indigo, Dimmer, Pastel, Tuba, Ding, Feniks, Luit, Man, Herder, Azalea, Moslim, Hip, Zon, Melodie, Zwaantje, Iep, Maan, Jazz, Mint, Mus, Pauw, Bloem, Bloesem, Saffier, Pop, Kam, Link, Vaan, Bliksem, Dia, Anemoon, Aster, Beer, Huig, Dahlia, Fee, Haagje, India, Karamel, Kerrie, Lelie, Mint, Sjerp, Twist, Narcis, Violet

Merknamen. Bentley, Chevy, Davidson, Diesel, Joulz, Aveda, Leonidas, Mexx, Rolex, Versace, Dior, Levi, Chanel, Marie-Claire, Harley, Jameson, Dodge, Bailey, Sephora, Mars, Cacharel, Royce, Cosmo, Dyson, Didi, Jillz, Cooper en een special mention voor Theflonh (een meisje)

Pretentieuze namen. Amadeus, Caesar, Rembrandt, Bonifacius, Sultan, Wolfgang, Icarus, Matisse, Nero, Poseidonas, Xerxes, Shiva, Wolfram, Hamlet, Horatio, Aida, Cyrano, Daedalus, Apollo, Apollonia, Parisienne, Sappho

Engeltalige abstracte termen. Blessing, Gracious, Justice, Mercy, Patience, Serenity, Religion, Soul, Wonder, Wonderful, Autumn, Faith-heavenly, Favour, Happy, Bliss, Charity, Hope, Destiny, Freedom, Liberty, Divine, Faith, Liberty-Grace, Lovely, Harmony, Sparkle, Mellow, Infinite, Peace, Twinkle, Infinity, Joy, Virtuous

Alternatieve spelling van normale namen. Alexx, Qiqi, Brajan, Djustin, Fabi-Jan, Djessebel, Seddrick, Felīcija, Jazmyn, Djim, Niils, Juuwls, Gionatan, Jhacobus, Djennet, Alhyzia, Danieq, Aliccea, Cateau, Jimmi, Annah, Yuriaan, Asmae, Carlein, Jorrith, Keavin, Maaik, Alexsander, Alexsandra, Swenn, Tjarlie, Djazzmin, Marlouz, Nayomi

Alternatieve spelling waarvan ik me afvraag of het expres is. Jesica, Jorden, Felissity, Dantae, Shayenne, Navayo, Samoeray, AAliyah, Ellenoor, Donnevan, Matthéüs, Andjelina, Ansjelina, Duncen, Ferdienand, Dautsen, Heavely, Heavenley, Caeser, Jennefer, Jenniffer, en uitsmijter Briannne met driedubbele N

Verwacht je dat je kind dit ooit kan spellen? Abdellahzulbijadeyn, Đorđe, Eintemaxemilium, Jeaudellysõn, Obunikechukwu, Shu-Dhjai’Drion, Judlycxea, Kayxealitzah, Erligaëdionn, G’quentony, Crisshantteley

Bekend van tv/film/boek/voetbal. Brody, Rhaego, Katniss, Arwen, Lumen, Diëgo-Chavez, Sirius, Renesmee, Bella, Eowyn, Neville, Beckham, Happyness, Xavi (186 (!) jongetjes), Zinedine (div. spellingen)

Nieuwe trend: Engelse achternamen. Beckham, Tyson, Jones, Wilson, Fletcher, Jefferson, Flemming, Kennedy, Miller, Fraser, Hunter, Nelson, Anderson, Carson, Tyler, Bellamy, Princeton, Raegan, Wellington, Maddox, Payton, Sawyer, Kingsley, Lennon, McCoy, Franklin, Hamilton, Collins

Nieuwe trend: varianten op Bentley. Nachantley, Richantley, Tishantley, Jahventley, Brantley, Rochentley, Lushently, Roquently, Shurwently, Daviëntley, Michently, Raiviëntly, Divantley, Ivantley, Ruquentley, Kently, Levantly, Jahsaintley, Rigentley, Sjoervently

Nieuwe trend: varianten op Hendrick. Aushsendrick, Rudgendrick, Johandrick, Eugendrick, Shaydrick, Kendrick, Lysandrick, Ri-Wendrick, Ulriviendrick, Eldrick, Jay-Viëndrick, Roshandrick, Seddrick, Jaydrick, Richendrick, Roshuriongerick

Tweelingen of toeval? Chukwufuwanya en Chukwufunanya, Diamantino en Diamanta, Lummetje en Lubbetje

Vierling of toeval? Oluwafemisola, Oluwaferanmi, Oluwatobiloba en Oluwadamilola

Geïnspireerd door Italiaanse restaurants. Castellamare, Misto, Bella-Fiori, Riviera

Ik weet niet hoor maar dit is een soort kaas. Danish, Edam

En tot slot: de vrije categorie. Tedje (een meisje), Miao, Pietsje, Rehab, Chancellor, Jizz, Woody, RolliNHCy, Kadrie, Lola-Lily, Mamadama, Dagobert, Meeuwis, Yroxax, Qxaxia, Bommel (een meisje), J’adore, Bentley-Maximiliano, Bossen-Boshen, LeCurWarren, Tinkabella, Ebenezer-Ansley, Engelgiano, Jasperwachara, O’, Prince-Joaquin, Ricardoboy, Biennedelavie, Jazzy-Joy, Jurkeigh-Leigh, Chazz-River, Allyssa-Tiara, Anne-Faith, Splynter, De, Ha, Empress

72 gedachten over “De opmerkelijkste voornamen van 2012

 1. Ik denk dat Jennifer nu wel weet dat Jizz iets anders betekent dan zij had gehoopt. Wel een beetje lullig om er zo op te blijven hameren. Stel je eens voor dat je zelf zo’n ontdekking doet.

 2. Pingback: Geestelijke armoede | Basvanderveen.nlBasvanderveen.nl

 3. Mijn tante heeft sinds mensenheugenis (*mijn* heugenis, in ieder geval) de bijnaam Tedje, maar haar echte naam is Annet. Ik weet niet precies hoe ze is gedoopt, dus misschien is er nog een logische verklaring.

  Verder viel mijn oog op Kayxealitzah, dat mij sterk doet denken aan de grootste township van Kaapstap, Khayelitsha, en Erligaëdionn is volgens mij een voorstad van Rivendell dus de eerste plaatsnamen zijn al binnen!

 4. Pingback: De opmerkelijkste voornamen van 2012 - Wakkere Burgers – Het Geweten van het Web

 5. Ik mis de naam moslim er tussen? ken een vrouw die haar zoon is geboren 2012 en moslim genoemd heeft haha

 6. Ik voel mij genoodzaakt om ook te reageren aangezien onze dochter ‘Robin’ heet misschien een leuke categorie ‘jongensnamen voor meisjes en andersom’ :-) Wij vinden het een stoere meisjesnaam maar horen vaak ‘goh is het geen jongensnaam’ maar gezien de lijst kan het dus nog veel erger gheghe

 7. Nou nou jeetje wat een reacties!!! Ik wist werkelijk niet dat Jizz zo’n betekenis had!!! We kwamen er later achter…. Vind het wel heeel erg dat het woord mishandeling voorkomt op welke manier dan ook in de reacties!!! Heb idd later vernomen dat er ook een hele positieve betekenis aan de naam Jizz zit GELUKKIG… En iedereen zijn mening hoor wij houden niet van de gebruikelijke namen en vinden Joé & Jizz stoer en lief tegelijk…

 8. Pietje is gewoon ouderwets, een jongensnaam met -je erachter. Pietje, Jantje, etc. Ik kom uit Friesland en daar is het vrij gebruikelijk. Froukje, Boukje, Sjoukje, Aukje komen van mannennamen Frouke, Bouke, Sjouke en Auke bijvoorbeeld.

 9. Armani! De naam van een neef van Dré Hazes. Weet ik door een tv- programma van een paar jaar geleden. Heeft diepe indruk gemaakt, dat begrijp je! Jetante.

 10. Tuba is een heel normale Turkse naam… Verder ken ik de naar Dividivi (meisjesnaam), beetje sneu. Maar inderdaad zijn de kinderen er vervolgens de dupe van.

 11. Met name de categorie “Alternatieve spelling waarvan ik me afvraag of het expres is.” vind ik mooi!

 12. Pingback: Met wìe spreek ik?! | Typisch Suus

 13. Pingback: Hoe bizar |

 14. Pingback: Kalkoenkomeet, updeet | Drabkikker

 15. Pingback: De opmerkelijkste voornamen van 2013 | Lady Geek

 16. Pingback: Praktische tips voor de anti-Gamergater | Lady Geek

 17. Pingback: De opmerkelijkste voornamen van 2014 | Lady Geek

 18. Pingback: Overzicht voornamenlijsten | Lady Geek

 19. Pingback: Een paar opmerkelijke voornamen uit 2017 | Lady Geek

Reacties zijn gesloten.