Het einde van de weg

Op The Atlantic vond ik een fotoserie over (letterlijk) het einde van de weg, oftewel: plekken op Google Maps waar de weg ophoudt. Het is een prachtige fotoserie, maar ik miste wel het Nederlandse perspectief. Dus ik ben eens op zoek gegaan naar een paar Nederlandse weg-eindes. Die blijken er vaak opmerkelijk Nederlands uit te zien, en pittorésk! Ik zocht zes mooie Nederlandse weg-eindes bij elkaar. Speciaal voor u, lieve lezer.

Weet jij nog leuke weg-eindes in (of buiten) Nederland?

Terschelling

Een naamloos pad op Terschelling

De Duitse grens in Oost-Groningen (zie het bordje 'tot ziens' linksonder)

De Duitse grens in Oost-Groningen (zie het bordje ’tot ziens’ linksonder)

Platteland in de Hoeksche Waard, tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee

Platteland in de Hoeksche Waard, tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee

Texel

Het noordelijkste puntje van Texel, aan het eind van de Vuurtorenweg

Usquert

Usquert (Groningen), met de Waddenzeedijk op rechts

Bellingwolde

Bellingwolde, tegen de Duitse grens aan

7 gedachten over “Het einde van de weg

 1. Dus, als ik het goed begrijp, is het in NL vaak de zee of de grens met Dld waardoor de weg ophoudt. En eigenlijk nooit zomaar, zonder reden. Of zijn die er ook?

 2. Er is een plekje in Middelburg, vlak bij het huis van mijn ouders – je rijdt vanuit een woonwijk zo een doodlopend landweggetje op. Aan het einde staat een dikke boom; verder alleen aan drie kanten weiland. Mijn broertje en ik noemen dat “het einde van de wereld.” Maar – stik! – die weg staat niet op Google Street View!

  Gelukkig heb ik wel remplaçants. Bijvoorbeeld hier in de buurt, bij Maartensdijk.
  Of eveneens uit de eigen provincie:Het einde van de buurtschap Reijerscop. Pal naast de A12, helaas is ook dát typisch Nederlands.
  Ietsje verder weg: De noordpunt van het rietkappersdorp Kalenberg in de Weerribben. Akkoord, hier ben ik nooit geweest, al was ik er wel in de buurt.
  Eveneens in Overijssel en net als sommige van jouw voorbeelden tegen de Duitse grens aan: De buurtschap Radewijk-Achterin bij Hardenberg. Ligt in een punt van Nederland waarvan ik als kind altijd dacht: “Wat zou daar nog zijn?” Als je uitzoomt zie je dat. Ook zo apart: aan drie kanten, o.m. direct achter die boerderij, ligt Duitsland, maar je kunt dat land niet in zonder kilometers (terug) om te rijden.

 3. Alous, ik heb ook nog in een aantal grote steden wat rondgekeken met Street View maar daar kwam ik weinig doodlopende straten tegen. De Duitse grens is makkelijk, omdat in Duitsland alleen de grote steden in Street View staan, dus bij de grens houdt per definitie alles op! En verder is de kust natuurlijk ook een voor de hand liggende. Maar er zijn vast nog meer plekken, als je beter zoekt…

 4. Die naast de A12 is mooi zeg, Wouter! Niet zozeer esthetisch mooi, maar vooral een prachtige tegenstelling tussen platteland en de drukte van de snelweg. En die laatste is inderdaad grappig: als je naar het dichtstbijzijnde weggetje in Duitsland wil (hemelsbreed nog geen 500 meter) moet je ruim 11 km (!) omrijden.

 5. Dat kunnen we veel dichter bij huis ook! Lage Vuursche en Hollandsche Rading liggen vlakbij elkaar, maar zijn alleen direct verbonden door een fietspad. Met de auto is de kortste weg helemaal via Maartensdijk, dat is ook wel een kilometer of tien denk ik.

 6. Laatst op Terschelling gedaan: het karrenpad over de Boschplaat naar het Amelandergat. Dat houdt op op het strand. Het is goed te doen op een ATB en erg mooi!

 7. Ik was aan het einde van het naamloze pad op Terschelling! Met de fiets! Het duurde vier uur maar dan ben je ook alleen op het strand met zeehondjes.

Geef een reactie