Geekuality for everyone!

Dit filmpje is satire, maar ik word er stiekem wel een beetje boos van, want er zijn heel veel mensen die echt zo denken.

Lieve nerd, ik snap je punt, tot op zekere hoogte. Ik begrijp dat hipsters een doorn in het bebrilde nerd-oog zijn, omdat ze koketteren met de nerd-cultuur. En ik snap ook dat nerds graag iets van zichzelf willen na al die jaren gepest te zijn op school. Maar zoals de nerd vroeger uitgesloten werd door zijn populaire, hippe, sociaal vaardige klasgenoot, zo gaat dat nu precies andersom. En dat is geen nette manier om je frustraties af te reageren.

Het grote probleem is dat altijd dezelfde mensen zichzelf weer moeten bewijzen als nerd. Vrouwen zijn de meest voor de hand liggende categorie. En ik voel me dus persoonlijk aangesproken.

Ja, ik ben dus een van die vrouwen die hipsterbrillen en skinny jeans dragen. Maar ik deed ook al aan P2P-sharing van games voordat Napster bestond (honderden Tetris-varianten uitwisselen met floppy’s, OH YEAH) en ik heb Engels geleerd door het spelen van computergames en ik heb een computerclub opgericht op mijn middelbare school en ik bezocht al internetvrienden in het buitenland toen het nog dial-up was en ik speelde D&D en Magic en al die dingen zou ik niet moeten hoeven zeggen om te ‘bewijzen’ dat ik een nerd ben.

Waarom zou het überhaupt nodig zijn om te bewijzen dat je een nerd bent?

Geek + equality = geekuality

Ik ben een liberaal, wat labels betreft. Als je jezelf ‘nerd’ of ‘geek’ vindt, dan mag je die titel gewoon voeren. Er is geen commissie waarbij je je aanvraag voor een nerd-pasje moet indienen en die je verzoek al dan niet goedkeurt op basis van je nerd-cv. Dat geldt trouwens voor meer labels. Min of meer willekeurig voorbeeld: er is ook geen commissie die je aanvraag voor het label ‘biseksueel’ evalueert op basis van je seksuele cv. Dat mag je gewoon zelf beslissen op basis van hoe je je voelt.

(Oef, ik zit me even voor te stellen hoe zo’n seksueel cv eruit zou zien. Moet je dan ook referenties opgeven?)

Gelukkig zijn er een heleboel toffe geeks (m/v) die het met me eens zijn. Luister naar Wil Wheaton en Adam Savage, mensen. En blijf in ieder geval hangen voor het hilarische moment op 2:22. (Misschien is dat wel de nerd-test? Of je daarom moet lachen of niet?)

Meer lezen? The Atlantic heeft ook een erg goed artikel over het ‘fake geek girl’ probleem.

10 gedachten over “Geekuality for everyone!

  1. Nerds houden van discussiëren. De voorliefde voor deze gespreksvorm komt voort uit het feit dat ze altijd gelijk hebben. Bovendien kun je discussies voeren op basis van feiten, en hoeven er niet per se lastige zaken als emoties aan te pas te komen. Je overtuigingskracht bepaalt je plek in de pikorde: de discussiewinnaar is de alpha nerd van de dag.

Geef een reactie