Hoe de media vrouwen anders behandelt dan mannen en wat we daaraan kunnen doen

Laatst las ik al een mooi stuk over verschillende adviezen die we aan vaders en moeders geven, en hoe je je daar pas echt bewust van wordt op het moment dat je ‘moeder’ verandert in ‘vader’:

Working husband & father? Feeling overwhelmed? YOUR FAULT. Drink more water, get up earlier & dress in your ‘wow’ colours.

Grappig natuurlijk, als het niet zo triest was. Dit filmpje laat ook prachtig zien wat ik bedoel: mannelijke sporters krijgen het soort vragen die normaal gesproken voorbehouden zijn aan vrouwelijke sporters.

“Removing your body hair gives you an edge in the pool. How about your love life?”

Hoe kan het nou toch dat we mannen en vrouwen zo anders behandelen? Wat is een goede manier om die verschillen recht te trekken? Ja, de media moet vrouwen net zo behandelen als mannen – als atleet, niet als popje in een mooi pakje dat toevallig ook nog wel eens een beetje schattig aan sport doet – maar helpt het als we daar allemaal stennis over gaan schoppen? Het is een mooi begin, daar niet van.

Maar we moeten de schuld ook bij onszelf zoeken. Niet meer doorklikken op artikelen die gaan over de outfit van een sporter of over haar privéleven. Niet meer over die dingen praten in de kroeg. Hopelijk dringt het dan door in de media dat we daar niet van gediend zijn en kunnen we eindelijk eens focussen op de belangrijke dingen. En dat geldt net zo goed voor sporters als voor politici, acteurs, muzikanten en andere mensen die in de picture staan.

3 gedachten over “Hoe de media vrouwen anders behandelt dan mannen en wat we daaraan kunnen doen

  1. Ja, allemaal leuk en aardig, maar wil je vrouwen nou echt moreel verbieden om te klikken op “typische vrouwendingen”? Zodra je iemand anders tegen zijn zin gaat bevrijden, ben ik weg…

    Trouwens, je stelling dat vrouwelijke sporters zoveel anders worden behandeld klopt niet. Ook van mannelijke sporters verschijnen bergen artikelen over hun uiterlijk. Zoek alleen maar wat er over Christiano Ronaldo te vinden is. En ben jij serieus de Sanex-reclame met Rintje Ritsma in zijn blote kont al vergeten? En nee, lang niet alle mannelijke sporters staan op zo’n manier in de schijnwerpers. Maar ook niet alle vrouwelijke. Tegenover modepopje Ellen Hoog staat harde werkster Maartje Paumen, die nooit ofte nimmer met een of ander nagellakmerk in verband zal worden gebracht. Gewoon omdat ze er minder sexy uitziet, net zoals Lionel Messi ook niet het uiterlijk van Ronaldo heeft, en Jorrit Bergsma niet dat van Sven Kramer.

    • Ah, een semantisch misverstand: *als* je het met me eens bent dat het onzin is om op het uiterlijk van beroemdheden te letten, *dan* is het de moeite waard om niet meer op dat soort artikelen te klikken. Dat geldt uiteraard voor iedereen: m/v/overig!

  2. Pingback: Onderzoek explainamation ‘Meisjes gaan niet in hun eentje de hort op’ – Lianne's animation processes

Geef een reactie