De opmerkelijkste voornamen van 2015: de meisjes

In de traditie van de jaarlijkse Lady Geek voornamenverzameling wil ik jullie ook dit jaar weer trakteren op een collectie juweeltjes die het afgelopen jaar aan pasgeboren baby’s zijn gegeven. Dit jaar gaan we het echter iets anders doen. Omdat ik het even vrij druk heb met mijn boek Oorlogsbrieven, dat over twee weken in de winkel ligt, knip ik de post in tweeën: hieronder de opmerkelijkste meisjesnamen, de jongensnamen volgen morgen. Houd de site dus in de gaten, of volg Lady Geek op Facebook of Twitter.

In ruil daarvoor heb ik wel weer een nieuwe twist voor jullie in petto, genaamd VOORNAMEN 2015: THE BATTLE. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar ik laat jullie eerst even de hele lijst tot je nemen. Houd zaterdag deze website in de gaten!

Oh, en over Oorlogsbrieven gesproken – gaat niet over voornamen, toch interessant – ben je benieuwd en wil je op de hoogte blijven? Dat kan via Twitter, Facebook of de nieuwsbrief. Je kunt het boek ook alvast bestellen, o.a. via bol.com.

En dan nu, without further ado: de opmerkelijkste meisjesnamen van 2015, de echte Lady Geek Superselectie™.

Dieren: Aal, Beertje, Meesje, Mus, Swaan, Swaantje, Vlinder

Planten: Anemoon, Aster, Azalea, Bloem, Chrisanti, Hei, Kamille, Roosje

Eten/drinken: Brandy, Djem, Fanta, Ginger, Honing, Mint, Olive, Peaches, Pepper, Pomme, Wijntje

Merk/bedrijfsnamen: Bentley, Cacharell, Bruna, Chanel, Dior, Fender, Givenchy, Joolz, Maybelline, Mercedes, Mexx, Novell, Sephora, Tesla

Zelfstandige naamwoorden: Dia, Etsje, Kader, Kit, Lijntje, Matje, Oceaan, Rookje, Zin, Zus

Geografische namen: Alberta, Aya-Sofia, Bethlehem, Brooklyn, Cheyenne, Dakota, Dallas, Elba, Florence, Georgia, Indiana, Jamaica, Jerusalem, Kenya, Lima-Lourdes, London, Lourdes, Mali, Memphis, Paris, Sevilla, Vegas

Tijd en ruimte: Djune, Giunia, Giulia, Junia, Juli, Lente, Maan, Sterr, Sterre, Sunday, Wednesday, Winter, Zonne

Uitroepen: Eh, Ha, Tsz, Ya, Yayo, Eylül

Meisjes met verkleinde jongensnamen: Aartje, Adriaantje, Albertje, Bartje, Ceesje, Cornelisje, Egbertje, Evertje, Freerkje, Geertje, Gerritje, Gijsbertje, Hansje, Harmpje, Heintje, Hendrikje, Kareltje, Keesje, Klaasje, Koosje, Kornelisje, Reintje, Steventje, Teunisje, Teuntje, Thijsje, Toontje, Woutertje

Meisjes met achternamen: Bailey, Bruna, Finley, Jones, Murphy

Meisjes met stoere namen: Bikkel, Feniks, Harley, Prins, Rocky, Tex

Meisjes met jongensnamen: Freddy, Frenkie, Mick, Mike, Ricky, Ronnie, Ted

Bekend van tv/film/muziek/celebs: Alanis, Ariël, Arwen, Arya, Billie-Jean, Bowie, Ché, Daenerys, Demi, Depp, Elvis, Eowyn, Félicia-Dae, Gaudí, Iggy, Khaleesi, Lennox, Madonna, Malala, Mirren, Presley, Sansa, Scarlett

Alternatieve spelling: Abbygaehl, Aemilia, Aivie, Anchalina, Desthaney, Dezziree, Djaz, Djes, Djezmin, Giorgia, Helaynne, Hëvanly-Angel, Jaqueline, Jazsmin, Jillie-Jean, Kalijn, Krystle, La-Vañity, Lies-Beth, Livley, Lóve, Lowis, Maariyah, Marjo-lae’neiy, Mercédys, Monroé, Nikol, Patrycja, Qwinty, Serenety, Vilincia

Opvallende samenstellingen: Afroditi-Maria, Alessia-Tishantely, Amy-Jahyanne, Angel-Mercedes, Cheynah-Jazz, Czy-Djailynn, D’chelonie, D’Jeanécy, Devyntreashure-Jahaily, Djyanisyah-Dahlia, Doutzen-Pink, Fa-Areëly, Florènce-Aimée, Geneviève-Sophie, Ghi’Nay-Briannah, Indianola-Clara-Elizabeth, Isola-del-Sole, Jaydy-Sky, Jaynizya-Lynn, Jazzy-Bo, Juliëtte-Estée, Khy-Gentaly, Ki’Myiah-Lee, Liv-Océane, Livv-Izzy, Lu-äyne, Martha-Sadé, Mitch-Jayliënne, Nnarbys-Lenay, Petit-Loup, Pharell-Justice, Qy’ann-Gelee, Stella-Poppy, Teddy-Sophie, X’Jeàneyshá-Treángelys

Bijzonder(e) lange namen: Alfarailyel, Amaranggana, Calixtalyna, Cherenity, Chevanity, Ckyracacach, Djardennelijs, Djecileida, Dubberlysse, Elgftheria, G-Ensherly, Geumaaraishlien, Gieaykaynna, Guil’heaven, Gyantha-Noëmy, Jahvanity, Joerviënthell, Joheavenly, LaDestiny, Lia-Mari, Mallackiahntgelly, Marleyzabeth, Mecherlady, Nexhla, Nhöraezy, Norglennsia, Norqensia, Rhodaychelyn, Ruqayyah, S’Juvienska, Shaviëneleigh, Stevientely, Veenedenchely, Z’Kayleigh, Zikoranaudodimma

Bijzonder(e) korte namen: Dikkie, Floks, G’rain, Gifty, Invivo, Izi, J’Viënne, Mappie, Nexhla, Peep, Peppe, Rkia, Scottie, Shenk, Skout, Ua, Volksje

Muziek en kleuren: Blue, Celeste, Cerise, Do, Indigo, Lila, Melody-Grace

Abstract, dromerig en Engelse woorden: Amore, Anoint, Bellabeau, Blessing, Blessing-VirginYah, Blizz, Blue-Angel, Charity, Chosen-Day, Crystal, Destiny, Divine-Valentine, Dolce, Dycke, Dynasty, Eden-Saphir, Elfje, Faith-Angely, Favour, Finity, Flow, Fortune, Golden, Godmother, Grace, Honor, Hope, Iluminanda, Jewel, Jolie-J’adore, Jolly, Liberty, Lively, Lové-Pearl, Lovely-Faith, Lucky, Nirvana-June, North, Noun, Nova-Lente, Nova-Vayne, Pearl, Pixie, Precious, Praise, Primrose, Princesse, Queenie, Rain, Serenity, Snow, Star, Sunny, Treasure, You

Mythologie, klassieke oudheid en religie: Athena, Augustina, Avalon, Bethlehem, Dido, Evangely, Eyerusalem, Flavia, Gloria, Glory, Heavenly, Hosanna, Io, Lobsang, Minerva

Zo, we zijn er weer… En dit was pas deel 1, de jongensnamen vind je hier!

Heb ik nog meisjesnamen gemist? Wat is je favoriet? Ben je een van de ouders die deze juweeltjes hebben verzonnen? Deel je inzichten in de comments! (Onthoud wel: het zijn allemaal namen van echte kinderen, dus blijf respectvol naar elkaar.)

11 gedachten over “De opmerkelijkste voornamen van 2015: de meisjes

 1. Tja, ik heb hier en elders al vaak rare namen voorbij zien komen – je raakt eraan gewend.

  Ik heb stiekem wel een zwak voor mensen die hun kinderen nog ouderwetse namen geven. Daar horen ook de “verkleinde jongensnamen” bij. Vooral in Friesland was men eeuwenlang heel streng bij het vernoemen, en als opa Harm vernoemd moest worden om hem tevreden te houden, dan maar Harmpje. Friese meisjesnamen zijn altijd verkleinwoorden. Dat is vermoedelijk zo gekomen toen het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke woorden uit de taal verdween. Trouwens, ik hoef je dat niet te vertellen want je draagt zelf zo’n naam. (Namen van dit type komen ook buiten Friesland voor, in de Saksische gebieden, mocht iemand me daarop willen pakken.)

  Maar goed, tegenwoordig denken mensen bij Hansje of Woutertje vermoedelijk eerder aan een kleine jongen dan aan een meisje (laat staan een volwassen vrouw!), dus ik kan me iets voorstellen bij mensen die dat raar vinden. Eigenlijk niet zoiets als Eylül: gewone Turkse naam, maar het getuigt niet van veel integratie als twee Nederlandse Turken die geven…

   • Ha, wat goed! Ik merk ook dat ik na een paar jaar namenlijst-struinen minder snel opkijk van namen als Eylül, ouderwetse namen die nu een beetje gek klinken, of merkwaardige spelwijzen die in een ander land juist heel normaal zijn.

    Desondanks horen die namen soms nog wel thuis in dit soort lijsten, omdat ze in Nederlandse, moderne context toch een opgetrokken wenkbrauw tot gevolg zullen hebben. Toch interessant om meer over na te denken, en ik vind het heel goed dat vernoeming.nl ook aan dat soort dingen aandacht besteedt.

 2. Pingback: De opmerkelijkste voornamen van 2015: de jongens | Lady Geek

 3. Pingback: Overzicht voornamenlijsten | Lady Geek

 4. Pingback: Een paar opmerkelijke voornamen uit 2017 | Lady Geek

 5. Pingback: Een paar opmerkelijke voornamen uit 2018 | Lady Geek

Geef een reactie