Recept van de dag: soep met geroosterde tomaten

Dit is een handige manier om groente op te maken die je over hebt. En als je ze nog moet kopen maar geen inspiratie hebt: broccoli, bleekselderij, (winter)wortel, paprika, prei, pompoen en spinazie werken bijvoorbeeld prima in zo’n soort soep. Zoals met veel van dit soort recepten, staat of valt dit gerecht met goede ingrediënten. Dus neem lekkere, zoete, rode, rijpe tomaten!

Soep met geroosterde tomaten (zeker 6 porties)
(vrij naar roasted tomato vegetable soup

Ingrediënten:

 • 750 g lekkere, rijpe tomaten
 • half potje zongedroogde tomaten, incl. bijbehorende olie
 • 1 grote ui
 • 5 tenen knoflook, uitgeperst of fijngesneden
 • 500 g andere groente (zie boven voor suggesties)
 • 500 g aardappelen
 • 2 blikjes tomatenpuree
 • 3 groentebouillonblokjes
 • 1 laurierblad (optioneel)
 • olijfolie
 • basilicum (mag vers, hoeft niet)
 • oregano (idem)

Verwarm de oven voor op 200º. Snijd de tomaten in vieren en gooi ze in een ovenschaal, samen met de olie uit het potje zongedroogde tomaten, basilicum, oregano en wat peper en zout. Meng een beetje met je handen zodat de tomaten aan alle kanten bedekt zijn met olie en leg ze vervolgens met de ‘open’ kant naar boven naast elkaar in de ovenschaal. Rooster de tomaten ongeveer 45 à 60 minuten in de oven.

Ondertussen snijd je de rest van de groenten in stukjes. Pak een grote soeppan en fruit de ui zachtjes in olijfolie tot hij glazig is (maar niet bruin!), voeg de knoflook en de rest van de groente toe en bak zachtjes een paar minuten. Schil ondertussen de aardappelen en snijd ze in stukjes. Gooi ze in de pan bij de groente, samen met de zongedroogde tomaten, tomatenpuree, 2 l water, de bouillonblokjes en het laurierblad. Laat een half uurtje zachtjes pruttelen (wel af en toe even roeren).

Tegen die tijd zijn de tomaten wel zo’n beetje klaar. Gooi ze in de soep, inclusief de olie die nu onderin je ovenschaal zit. Haal het laurierblad uit je soep en pureer met je staafmixer of blender. Zelf kiezen: helemaal glad of met stukjes? Voeg eventueel zout of peper toe als dat nodig is.

Garneer bijvoorbeeld met zachte geitenkaas en verse basilicum (zie foto), of met uitgebakken spekjes, of wat knapperige fijngesneden groente die je achter hebt gehouden aan het begin. Lekker als warme lunch, of als avondeten met stokbrood.

Geef een reactie