Ik ben Nieske en mijn Erdős-getal is vier

Hallo. Mijn naam is Nieske en mijn Erdős-getal is vier. Mijn wattes, hoor ik je denken? Ja gewoon, mijn Erdős-getal! Oftewel: de afstand tussen mij en wiskundige Paul Erdős, gemeten in stapjes van publicatiepartners. Mijn promotor heeft een paper geschreven met iemand die een paper heeft geschreven met iemand die een paper heeft geschreven met Paul Erdős. Drie stappen dus. En aangezien ik uiteraard met mijn promotor heb gepubliceerd, is mijn Erdős-getal vier.

Erdos

Als je wel eens een wetenschappelijke paper hebt gepubliceerd, kun je ook je eigen Erdős-getal uitrekenenen, hoewel er best een kans is dat je zelf niet in de database staat (zoals ik) en je dus je dichtstbijzijnde wetenschapper van enige significantie moet nemen als startpunt.

De volgende stap is een Erdős-Bacon-getal bemachtigen: de som van je Erdős-getal en je Bacon-getal. Logischerwijs is je Bacon-getal hetzelfde principe, maar dan met het aantal stappen tot Kevin Bacon, gemeten in filmsamenwerkingen. Wie heeft er connecties in de filmindustrie?

Eén gedachte over “Ik ben Nieske en mijn Erdős-getal is vier

  1. Ik wou dat er muziekwereldgetallen bestonden. Ik ben namelijk maar 2 stappen verwijderd van Dave Grohl, 1 stap van Ian Dury en nul stappen van Seal. 8-)

Geef een reactie