Informatica: voedingsbodem voor vrouwenemancipatie

Een van mijn favoriete recente tv-series is Bomb Girls, een serie over vrouwen in een Canadese bommenfabriek tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een interessante tijd voor de dames: hun plaats is niet meer achter het aanrecht, maar op de fabrieksvloer. De mannen vechten immers aan het front, en die bommen bouwen zichzelf niet.

In onderstaand filmpje wordt de vergelijking gemaakt tussen Rosie the Riveter, icoon van vrouwenemancipatie tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de 21e-eeuwse vrouw met een technisch beroep. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Er is simpelweg meer mankracht (m/v) nodig, en zonder vrouwen hebben we te weinig technici en programmeurs om de sterk groeiende behoefte te bevredigen.

Tot slot, voor eenieder die geïnteresseerd is in vrouwenemancipatie, de Tweede Wereldoorlog, spannende verhalen, prachtige jaren ’40-jurken, Canadese accenten, hartverscheurende subplots, mooie dames en/of halfnaakte Italianen: de trailer van Bomb Girls. Aanrader.

5 gedachten over “Informatica: voedingsbodem voor vrouwenemancipatie

  1. Vind ik heul knap, jaren 50 jurken tijdens de tweede wereldoorlog. Ben nu dankzij lady geek verslaafd en kan met zekerheid zeggen dat het om jaren ’40 mode gaat :-P

  2. Pingback: Lady Geek leest, #4 | Lady Geek

  3. Ik ben zo benieuwd wat vrouwen/meisjes ertoe doet besluiten informatica te kiezen als vak in het voortgezet onderwijs en later een HBO/Uni. Ik ben docente en ermee bezig te kijken hoe je informatica interessant kan maken voor meisjes. Iemand tips?

    • Wat leuk dat je daar mee bezig bent, Vicky! Je zou bijvoorbeeld contact kunnen opnemen met VHTO, die doen allerlei dingen om meisjes te stimuleren om een technische/bèta-studie te gaan doen. Ben je docent op een middelbare school? Voor basisscholen is er het programma Talentenkijker, de website Dit Doe Ik is vooralsnog voor basisonderwijs ingericht maar gaat in de loop van dit jaar ook aangevuld worden met materiaal voor voortgezet onderwijs. Kun je daar al iets mee? Als je nog meer vragen hebt, dan hoop ik die ook te kunnen beantwoorden!

Geef een reactie