Nerdgasm: Dita von Teese in een 3D-geprinte Fibonacci-jurk

Spectaculair: een 3D-geprinte jurk! Die gebaseerd is op Fibonacci-getallen en de gulden snede! Speciaal voor de buitengewoon charmante Dita von Teese!

Even, zoals het hoort, de technische specificaties: de jurk bestaat uit 17 delen die uit een 3D-printer komen en vervolgens zwart geverfd zijn, plus ruim 13.000 zwarte Swarovski-kristallen. De 3D-geprinte onderdelen zijn flexibel en sluiten perfect op elkaar aan.

Meer over hoe en waarom de jurk gemaakt is kun je zien en horen in onderstaand filmpje.

De mogelijkheden van 3D-geprinte kleding zijn eindeloos. Stel je voor: perfect passende, persoonlijke kleding, speciaal voor jou gemaakt. Van allerlei gekke materialen. En als je je eigen 3D-kledingprinter thuis hebt staan, kun je zelfs thuis patronen downloaden van internet en live je eigen kleding maken. In die zin is het weer een nieuwe toevoeging in het rijtje handwerken: na breien, haken en naaien een nieuwe manier om je eigen kleding te fabriceren.

Het lijkt mij wel handig. Stel, je hebt morgen een feestje en je was nog op zoek naar het perfecte paarse jurkje. Met een 3D-printer is dat een kwestie van een leuk patroon op internet zoeken, je precieze lichaamsmaten instellen, een paarse cartridge in je 3D-printer zetten en hop, een paar uur later heb je een paars jurkje dat zit als gegoten en perfect past bij de gelegenheid. Ik zie het wel zitten. Jij ook?

Overigens is het 3D-printen van jurken niet nieuw: al in 2011 printte Nederlandse modeontwerper Iris van Herpen haar eerste kledingstukken. Een korte documentaire (13 minuten) over Iris van Herpen en het 3D-printen van kleding:

Geef een reactie