Good Will Hunting: opeens weer heel actueel

Het jaar was 1997. Tienermeisjes werden massaal verliefd op Leonardo DiCaprio in Titanic of op Matt Damon in Good Will Hunting. Ik kan niet ontkennen dat ik Titanic een keer of drie in de bioscoop heb gezien, maar Good Will Hunting was de film die mijn beeld van slimme mensen veranderde en mijn beeld van universiteiten vormde en die opeens op twee manieren relevant is. 

Good Will Hunting theatrical poster.jpg

Natúúrlijk vanwege die man die wij, de kinderen van begin jaren ’80, kenden uit Flubber, Jumanji en Mrs. Doubtfire. In Good Will Hunting was hij opeens heel iemand anders: bedachtzaam, serieus, een beetje zwaarmoedig. Sommige uitspraken van zijn personage ontnemen me nog steeds de adem, waarvan met stip op 1: ‘Because the doctors could see in your eyes that the terms “visiting hours” don’t apply to you.’ Bam. Right in the feels.

Robin Williams, die bijzondere man die zo grappig kon zijn (Flubber), vastberaden (Awakenings), onmiskenbaar creepy (One Hour Photo), zorgzaam (Dead Poets Society) en uitgesproken flamboyant (The Birdcage), maar waarvan ik me niet bewust was dat hij zo depressief was. Het is zonde om hem te moeten missen. Hopelijk heeft hij nu iets van rust gevonden.

Maar er is nog iets: Good Will Hunting was ook de reden waarom ik wist van het bestaan van de Fields Medal, die gisteren voor de achttiende keer is uitgereikt. Vier jonge wiskundigen, waaronder voor het eerst in de geschiedenis een vrouw (!), hebben de meest prestigieuze wiskundeprijs gekregen. Ik ga niet mijn best doen om uit te leggen waarover hun onderzoek ging, dat kan The Guardian veel beter.

FieldsMedalFront.jpg

Wil je hip zijn en wijs overkomen in gezelschap van onderzoekers en/of wiskundigen? Scientific American geeft wat uitleg en tips voor wie eigenlijk geen verstand van zaken heeft, maar wel mee wil kunnen praten. Het artikel had ook kunnen heten: ‘Five Reasons Why The Fields Medal Is Not The Nobel Prize For Math – You Will Not Believe #4!’, maar dan had ik het artikel waarschijnlijk niet gelezen, want ik boycot clickbait. Wel bonuspunten voor de zin ‘the Lady Gaga of math has received the Nobel prize of math.’

2 gedachten over “Good Will Hunting: opeens weer heel actueel

  1. Roerend met je eens. Wat een gemis en wat verdrietig dat iemand geen andere uitweg zag.

    P.S. +1000 op je opmerking over clickbait. Dikke haat daaraan.
    P.S. 2 Heb je de eerste aflevering van Outlander al gezien? Claire kicks ass.

Geef een reactie