Waar blijven de nerdvrouwenfilms?

Vier woorden, twee helden: Alan Turing. Benedict Cumberbatch.

<3 <3 <3, nietwaar? De nerd in mij houdt erg van Alan Turing, de vrouw in mij houdt erg van Bandersnatch Cummerbund, ergo: de combinatie is een geschenk uit de hemel. Helaas moet de Nederlandse nerd/dame/damesnerd nog even een paar maanden wachten, want pas The Imitation Game is pas vanaf 8 januari 2015 in de Nederlandse bioscoop te bekijken. (Extra leuk is natuurlijk dat Tywin Lannister en Downton-ex-chauffeur Tom Branson ook meespelen.) 

Diezelfde Bumberstump Crimpysnatch zag ik eerder dit jaar nog in Hawking, de film uit 2004. (Echt, hoe kan het dat Benadryl Snugglesnitch zo goed is in het spelen van overdreven slimme maar sociaal lastige mannen? Exhibit C: Sherlock.) Stephen Hawking wordt dit jaar opnieuw op het witte doek neergezet, in The Theory of Everything:

Gaaf. Slimme nerds die in mainstream films worden neergezet als stoere mensen? Gaaf, gaaf, gaaf. Kan ik alleen maar voor zijn. Toch heeft blogger Lana Turing (een pseudoniem, uiteraard) wel een goed punt: waar blijven de nerdvrouwen op het witte doek? Het nog steeds veel te lage percentage vrouwen in bètavakgebieden zou dat soort rolmodellen erg goed kunnen gebruiken. Op het verlanglijstje van Lana Turing staan films met Ada Lovelace, Marie Curie, Rosalind Franklin en Chien Shiung Wu in de hoofdrol.

Ik voeg daar graag aan toe:

  • Grace Hopper, de uitvinder van de computerbug;
  • de Bletchley-dames, die tijdens WOII als codebrekers werkten en waar al een Britse tv-serie over is gemaakt; en
  • Hedy Lamarr, die we vooral kennen als actrice, maar die ook mede-grondlegger is van wifi.

Wie mis ik dan nog? Welke high-tech kick-ass vrouwen verdienen ook een film over hun leven?

Hedy Lamarr

5 gedachten over “Waar blijven de nerdvrouwenfilms?

  1. Als muzieknerd wil ik hier nog even aan toevoegen dat de andere uitvinder van die wifi-voorloper de componist George Antheil was. O ja, dat stond vandaag op de voorpagina van Wikipedia. :P

    Een film over Rosalind Franklin vind ik best een aardig idee, eigenlijk.

Geef een reactie