Liften: nog iets waarin robots beter zijn dan mensen?

Liften is geen sinecure. Ik heb een keer geprobeerd naar Duitsland te liften, maar het duurde alleen al uren voordat ik en mijn liftmaatje werden opgepikt op de oprit van de snelweg… De trouwe Lady Geek-lezer zal misschien weten dat robots en computers vaak juist goed zijn in dingen die mensen niet kunnen (rekenen en logica, om maar eens wat dingen te noemen). Is het dan echt zo verbazingwekkend dat deze lieve robot zo goed is in liften? 

HitchBOT heet ‘ie, en hij is gemaakt van stukken plastic, regenlaarzen, rubber handschoenen, een taartstolp als hoofd en een Arduino-computer als brein. Hij kan praten en hij laat op zijn website weten waar hij op dit moment is (op het moment van schrijven ergens een paar honderd kilometer ten noordwesten van Toronto). HitchBOT zit ook op Twitter, waar hij soms foto’s post van wie hij tegenkomt.

Het gaat hitchBOT voor de wind. En dat was precies de bedoeling van zijn makers: to examine the relationship between humans and “smart” technologies while seeing whether an anthropomorphic robot can engender good will, cooperation and even affection. Dat lijkt tot nog toe te lukken: mensen nemen hem graag mee, geven hem te eten en te drinken (schroeven en motorolie) en maken toffe foto’s met hem.

Het is eigenlijk ook niet zo gek. Als ik een robot langs de weg zag zitten, zou ik hem ook niet aan zijn lot overlaten. En als je er over nadenkt: wat is liften ook eigenlijk meer dan geduldig langs de weg zitten en charmant zijn? En als er twee dingen zijn waar robots goed in zijn, dan zijn deze het wel.

Eén gedachte over “Liften: nog iets waarin robots beter zijn dan mensen?

  1. Het is natuurlijk een noveltyact, zo’n robot. Als die dingen algemener worden in het straatbeeld en de nieuwigheid ervan af is, nemen mensen hem misschien minder gauw mee.

    Maar: ik vind dit een tof idee, terwijl ik normaal doodsbenauwd ben voor kunstmatige intelligentie en alles wat ermee te maken heeft. Dat is al een hele prestatie van de jongens/meisjes achter het project!

Geef een reactie