Lady Geek puzzelt: Game of Thrones in 1000 stukjes

Een paar weken geleden werd ik verrast door een mailtje van Matthijs van winteriscoming.nl: ik had de prijsvraag gewonnen en de legpuzzel van Game of Thrones kwam zo snel mogelijk naar me toe!

Dankjewel, Ruben!

Dankjewel, Ruben!

En natuurlijk moet zo’n puzzel dan grondig uitgeprobeerd worden. Dat klinkt misschien niet zo spannend, maar de beste manier om te puzzelen is met vrienden en wijn: als je een stukje aanlegt moet je een slok nemen, en als je een hoekje vindt, drink je je glas leeg. Een puzzel wordt dan steeds moeilijker naarmate de avond vordert. Met hindernissen dus.

1000 stukjes!

1000 stukjes!

Om in de sfeer te komen, hebben we bij ons puzzelhoofdkwartier (mijn keukentafel) de serie opgezet. Gewoon vanaf aflevering 1. Prima voor op de achtergrond, want het verhaal ken je toch al en de muziek is mooi en soms kun je even opletten bij mooie, rare of hete scènes.

Hee, wat is er achter deze berg sneeuw? Ha kijk, daar zitten drie vrouwen te puzzelen.

Hee, wat is er achter deze berg sneeuw? Ha kijk, daar zitten drie vrouwen te puzzelen.

We hadden allemaal een subproject om mee te beginnen: R. stortte zich op de rand, L. op het Game of Thrones-logo, en ik heb de zeven sigils in elkaar gezet: Stark, Lannister, Targaryen, Tyrell, Greyjoy, Baratheon en Baratheon of Dragonstone. (Ja, voor de goede opletter: twee Baratheons dus. Ik moest het ook even opzoeken.) Natuurlijk was er behalve wijn ook chocola.

Meer wijn, en chocola.

Meer wijn, twee sigils en chocola.

Al voordat we deze subprojecten af hadden, was het tijd voor de tweede fles rosé.

Help, zoveel stukjes. Waarom deden we dit ook alweer?

Help, zoveel stukjes. Waarom deden we dit ook alweer?

Maar soms gaat het opeens sneller dan je denkt.

Mijn subproject is af!

Mijn subproject is af!

Vooral de rand bleek echt wel vrij pittig, met heel veel bijna dezelfde stukjes. De stijl van de rand doet een beetje denken aan van die tribal tattoos die mensen in de jaren 90 op hun bovenarm lieten zetten.

De rand is ook bijna af!

Help, al die stukjes zijn hetzelfde.

Maar met wijn en gezelligheid kom je al een heel eind, en voor we het wisten hadden we onze subprojecten al weer af. Hoera!

Tada, de subprojectjes zijn klaar!

Tada!

Maar dan. Heel veel land en zee.

Maar dan is er nog heel veel zee en land over.

Help.

Toen viel het ons eigenlijk pas op hoe mooi het kaart-deel van de puzzel is. Mooi gekalligrafeerde letters zoals op de originele kaart, en prachtig afgedrukt met veel detail. Bergjes, boompjes en allerlei woorden.

The Red Waste

The Red Waste

Het in elkaar puzzelen van de stukken land lijkt in eerste instantie heel ingewikkeld, maar je moet vooral een stuk gedetailleerder kijken.

Winterfell en omgeving.

Winterfell en omgeving.

De puzzel is veel te groot en te moeilijk om in één avond af te maken. We lieten de puzzel dus even tijdelijk achter op mijn keukentafel, om ons anderhalve week later weer met frisse moed op het project te storten, deze keer met zijn vieren. En natuurlijk weer een verse fles wijn (of twee) (ja, eigenlijk twee).

Om alle priegelig kleine plaatsnamen en labeltjes te kunnen lezen en plaatsen, pakten we de craaaaazy hoge resolutie kaart van de Game of Thrones wiki erbij op onze smartphones. ‘Waar ligt Yunkai ook alweer?’ ‘Heeft iemand het stukje met Feastfires ergens gezien?’

Dag 2, we buffelen door. Met (uiteraard) wijn en inmiddels ook met de kaart van The Known World erbij om in te kunnen zoomen op alle labeltjes.

Met smartphone in actie.

Als je door de labeltjes heen bent, houd je dan dus automatisch de effen stukjes zwart (zee) en beige (woestijn) over.

De woestijnen en de zee zijn nog het lastigste.

Help.

Maar ook daar kwamen we na twee flessen wijn verbazend goed uit. Een kwestie van één voor één proberen – niet de meest intellectueel uitdagende klus, maar prima te doen met de serie op de achtergrond en goede gesprekken over, eh, ja, waar hadden we het ook alweer over?

En opeens was hij af!

Gelukt! Behalve dat ene stukje rechtsboven. Maar dat zal wel kwijt zijn.

Gelukt!

Nou ja, af… Behalve één akelig stukje, rechtsboven op de foto. We hebben nog onder de kast gekeken en ik had me zelfs al voorgenomen om de stofzuigerzak door te pluizen omdat hij vast ergens tijdens de afgelopen anderhalve week op de grond terecht was gekomen en opgezogen.

Argh, stom ontbrekend stukje.

Argh, stom ontbrekend stukje.

Totdat opeens:

Het ontbrekende stukje, magisch verdwenen uit mijn huis en verschenen in het huis van vriendin R.

Het ontbrekende stukje!

De merkwaardige ontknoping: vriendin R. vond het ontbrekende stukje bij haar thuis op de vloer… Wat? Laten we het er op houden dat de goden – the old ones and the new – ons op de proef hebben gesteld en uiteindelijk tóch medelijden met ons hadden. Dan kan ik natuurlijk niets anders zeggen dan: geniale puzzel! Helemaal in de sfeer van de serie, met mooie details. Op sommige punten flink moeilijk, maar niet onmogelijk. Met dank aan winteriscoming.nl!

Eén gedachte over “Lady Geek puzzelt: Game of Thrones in 1000 stukjes

Geef een reactie