Lady Geek leest #6

Prins (wit paard)² + bloedmooie prinses = lang en gelukkig leven (Nadelunch.com, september 2012)

Hier hou ik van: willekeurige dingen opschrijven in de vorm van wiskundige formules, en dan analyseren. ‘Wie denkt dat literatuur(wetenschap) puur en alleen voor bètanitwits is, moet zich voor de grap eens vertrouwd maken met de theorieën van de Russische structuralist Vladimir Propp. Hij wist doodordinaire sprookjes om te zetten in ingewikkelde wiskundige formules.’

De wiskundige formule van een sprookje

These Neopets Have Been Alive for 13 Years (Mashable, juli 2013)

Weet je nog van vroeger, Neopets? Ik had ook een account, en een stuk of drie virtuele beestjes. Ik heb zelfs wel eens een internetkennis voor ze laten zorgen toen ik op vakantie ging. (Even for the record: het was 2001. Ik was een tiener. Zo gingen die dingen toen.) Maar nu blijkt dat er dus mensen zijn die al sinds de eeuwwisseling een Neopet in leven houden. ‘Kornfeld boasts four Neopets, each only a month shy of 13 years old. For more than half his life, Kornfeld has fed and nurtured these pets on a regular basis.

If Men Could Menstruate (Ms. Magazine, 1978)

Tussen alle moderne artikelen kwam ik laatst ook een gouwe ouwe tegen, een klassieker uit 1978, maar niet minder relevant. Hoe zou de wereld eruitzien als mannen ongesteld werden in plaats van vrouwen? Dit vind ik nog wel de leukste: ‘Men would brag about how long and how much.’

Dad hacks Donkey Kong for his daughter; Pauline now saves Mario (Ars Technica, maart 2013)

Je kan je erbij neerleggen dat er zo weinig vrouwelijke karakters zijn in computergames, maar je kan er ook gewoon iets aan doen. Nog een goede reden waarom het handig is om enigszins te kunnen programmeren: met een beetje knutselen zet je zo’n spel makkelijk naar je eigen hand. ‘Mika modified the ROM of the game so that the damsel/white-knight roles in the game were switched. Now Pauline (Nintendo’s precursor to the better known Princess Peach) runs, jumps, and dodges rolling barrels to save the dulcet Mario at the top of the screen.

Geef een reactie