Op pad als Lady Geek

De afgelopen twee weken was ik tot twee keer toe op inspirerende evenementen waar ik mocht meedenken en meepraten over de positie van vrouwen in de bèta/techniek-hoek. Eerst was er de VHTO-conferentie ‘Lost in choices’, waarbij we het vooral hadden over de vraag hoe we meisjes en vrouwen kunnen behouden in technische functies.

Bewerkt 1387

Cocky Booy (directeur VHTO) en ondergetekende.

Ik ben dus een van die ‘verloren’ dames: na mijn informatica-promotie ging ik niet verder in de wetenschap of bij een IT-bedrijf. Omdat ik ’s middags niet bij de paneldiscussie kon zijn, vertelde ik in een eerder opgenomen filmpje waarom ik op dat moment die keuze maakte.

VHTO_Gender&STEM_LD_lr_20151112-1656

De discussie over ‘verloren’ bèta-dames, waar ik als virtueel panellid bij aanwezig was.

Een week later was ik bij de Femme Tech bedrijvenawards, een drietal prijzen voor kleine, middelgrote en grote tech-bedrijven die veel doen om vrouwen te werven en het naar hun zin te maken.

Ik was discussieleider aan een van de negen tafels, en niet zomaar een tafel:

De lat lag dus hoog. Met mijn tafelgenoten discussieerde ik over rolmodellen, omdat ik denk dat het erg belangrijk is om als meisje/vrouw te kunnen zien dat er vrouwen zijn die het wél doen, die keuze voor bèta/techniek. We kwamen uiteindelijk met twee concrete aanbevelingen:

  1. Tip voor werkgevers: motiveer je (vrouwelijke) personeel om als rolmodel op te treden, en zorg ervoor dat ze tijd en gelegenheid daarvoor krijgen. Dat geldt vooral voor vrouwen in lagere functies, die hun werktijd vaak minder flexibel kunnen indelen.
  2. Tip voor de mannen in de zaal: jullie zijn ook rolmodellen! Andere mannen in topfuncties, die in hun bedrijf de m/v-verdeling nog niet zo goed op orde hebben, kunnen zich aan jou spiegelen. Laat zien wat jij doet voor vrouwen in je bedrijf en welke toegevoegde waarde dat heeft.
Nieske op de Femme Tech awards

Kijk mij even geanimeerd die aanbevelingen toelichten.

Met tot slot een bonustip als uitsmijter, ik noem ‘m “het onverwachte rolmodel”:

Geef een reactie