Favoriete tv-serie van de dag: Game of Thrones

Al eerder op de Amerikaanse televisie, sinds vanavond ook op HBO Nederland: Game of Thrones.

Bij gebrek aan tv heb ik de serie al via andere kanalen tot me genomen. Tot twee keer toe. En als ik een tv had zou ik deze gelegenheid aangrijpen om hem nog een keer te kijken. Want alles is zo mooi, de acteurs zijn zo goed, de karakters zo geloofwaardig en genuanceerd, de verhaallijnen zo gecompliceerd, dat één keer kijken niet genoeg is. En zo’n obsessie heb ik maar zelden.

Ik heb van een tv-serie nog nooit zulke hoge productiewaarden gezien. Alles is prachtig en er is niets dat de betovering van de fictieve wereld doorbreekt. De decors en kostuums voelen nergens gefabriceerd. Door de mengeling van Middeleeuwse, classicistische en Arabische elementen voelen de locaties aan als geen enkele plek die je kent, maar wel plekken die zouden kunnen bestaan. De casting is perfect. Weinig bekende namen, maar stuk voor stuk, zonder enkele uitzondering, juweeltjes. Ik heb zelden zo geloofwaardig en met zulke overgave gespeeld zien worden in een tv-serie.

En de personages, die heerlijke personages, zijn immens genuanceerd en realistisch. Zelfs van de gemeenste naarlingen kun je begrijpen waarom ze doen wat ze doen. Dat wil niet zeggen dat iedereen rationeel is – sterker nog, net als in het echte leven is niemand rationeel. Iedereen heeft zijn eigen redenen en belangen en uiteindelijk draait alles net als in het echt om liefde, familie, vijandschap, wraak en machtsspelletjes die zich soms op de vierkante centimeter afspelen en soms uit de hand lopen tot buitenproportioneel formaat.

Game of Thrones is een epische serie, een waarlijk heldenepos, van het soort dat kan wedijveren met een klassieker als Lord of the Rings. Maar menselijker, hartverscheurender. Ik heb gekluisterd aan het scherm gezeten. Nagels in de bank bij de spannendste scènes. Kippenvel, tranen in ooghoeken, ongeloof, frustratie.

En tegen het einde van de tien afleveringen van het eerste seizoen wordt het steeds duidelijker dat het spel der tronen niet het enige spel is dat er gespeeld moet worden. Grotere krachten beginnen zich te roeren. Maar welke? En hoe? En in wiens voordeel? Extra bonus: in het tweede seizoen speelt Neerlands trots Carice van Houten mee als tovenares Melisandre. Kijken dus.

9 gedachten over “Favoriete tv-serie van de dag: Game of Thrones

 1. Pingback: Favoriete tv-serie van de dag: Game of Thrones | Winter Is Coming

 2. Ha, leuk! Die site had ik nog niet gezien. De boeken zijn ook de moeite van het lezen waard. Afgelopen jaar heb ik de serie gelezen (wacht nu op Dance of Dragons in de bieb…), en de serie is daar zeker een hele mooie vertaling van. Nu wachten op seizoen 2…

 3. Dank voor de tip, Iris! Ik heb nu al meerdere positieve reacties gehoord op de boeken, en ontdekte toevallig eerder dit weekend €40 aan boekenbonnen die ik blijkbaar nog had liggen. Ik zie mogelijkheden :)

 4. Dat zijn de leuke verrassingen van het leven: zomaar 40 euro aan boekenbonnen terugvinden :-). Veel plezier dan!

  Wat je dan misschien ook nog wel leuk vindt: http://www.tor.com/features/series/a-read-of-ice-and-fire
  Leigh Butler doet daar nu sinds een jaar een first-read van de serie. Het is gegarandeerd spoiler-free, want daar is Leigh erg op tegen (met vervolgens wel nogal eens geneuzel in de comments omdat niet iedereen zich aan haar spelregels houdt, maar daar kun je tussendoor lezen). Je moet er wel wat geduld voor hebben, want Leigh doet maar 2 hoofdstukken per week en die zijn over het algemeen vrij kort. (Ze deed dus 9,5 maand over het eerste boek, en is nu sinds januari bezig met a Clash of Kings)

  En als je dan toch op tor.com aan het rondneuzen bent, en op zoek bent naar een ge-wel-di-ge serie om te lezen: begin aan The Malazan Book of the Fallen, van Steven Erikson. Ik ben daar een jaar of 6 geleden dankzij David beland (had naast Tolkien nog nooit iets van fantasy gelezen), en heb de meeste boeken uit de serie denk ik inmiddels een keer of 3-4 gelezen…

  Afgelopen jaar is het laatste (tiende) deel in de serie verschenen, dus het is ‘veilig’ om eraan te beginnen (bij Martin’s aSoIaF is het gezien zijn schrijftempo nog niet zo zeker dat het ooit af komt). En er komt nog een nieuwe trilogie, + er is een aantal spin-offs van een vriend van Erikson, met wie hij ‘ooit in de begintijd’ de Malazan World bedacht heeft (als RPG).

  Maar echt, tMBotF is geweldig. Er zit zoveel in, is soms filmisch geschreven, en elke keer dat je de boeken opnieuw leest, ontdek je weer nieuwe linkjes, foreshadowing, dubbele bodems etc. En langzaam maar zeker worden de boeken ook filosofischer (dat overigens niet tot genoegen van alle lezers). aSoIaF kon ik ook niet neerleggen, maar ik heb daar vooralsnog niet de behoefte gehad iets te herlezen, waar ik dat bij elk boek van tMBotF wel gedaan heb (soms zelfs direct nadat ik het uit had).

  Het is wel een serie waar je even je best voor moet doen om er in te komen, maar oh, hoe dat zich terug betaalt… Tor host nu sinds 1,5 jaar een reread van deze serie en dat is enorm behulpzaam om ernaast te lezen. Zij doen ook 2 hoofdstukken per week (die zijn wel een stuk langer dan die van aSoIaF), met een uitgebreide samenvatting, commentaar van Amanda (first-reader) en Bill (veteraan). Major spoilers worden vermeden (wie gaat dood, hoe loopt iets af), maar er wordt wel gewezen op dingen die ‘handig’ zijn om te onthouden omdat ze later een rol gaan spelen. De groep die commentaar geeft is actief en een leuke mix van
  – newbies die het rereadtempo volgen, en vanuit daar vragen stellen, verrast worden etc.
  – semi-newbies die blanco aan de reread begonnen, maar al gauw vooruit gingen lezen, door de 10 boeken heengevlogen zijn en inmiddels weer in de reread aan hun tweede ronde bezig zijn,
  – en veteranen die verhelderend commentaar geven / discussieren over wat Erikson nu eigenlijk bedoelt, en waarbij gaandeweg zelf ook weer kwartjes vallen :-).

  Zelf vind ik deze reread stukken beter dan het blog van Leigh over aSoIaF. Enerzijds door het leuke, uitgebreide commentaar van Amanda en Bill (Amanda schrijft echt terwijl ze leest, dus als ze net als iedereen in eerste instantie op het verkeerde been gezet wordt en dat 5 pagina’s verder ontdekt, dan is dat terug te lezen in haar comments). En anderzijds door de comments van de rereaders (doe daar zelf ook actief mee).

  En, last but not least: Steven Erikson is een erg trouwe auteur die goed is voor zijn fanbase. Heel af en toe schrijft hij ineens een heel epistel in de comments naar aanleiding van de discussie daar, en sowieso is er na afloop van elk boek een Q&A waarin hij uitgebreid ingaat op alle inhoudelijke, maar ook schrijftechnische vragen (show don’t tell, hoe zijn achtergrond als antropoloog / archeoloog doorwerkt in de boeken etc).

  Hmmm, ik ging je er even op attenderen dat tMBotF ook erg de moeite waard was, en toen ik 3x met mijn ogen knipperde, stond er deze lap tekst. Ben verder geen fangirl hoor, maar ik zou bijna de NEM citeren:
  ik zou zeggen: doen! ;-)
  http://www.tor.com/features/series/malazan-reread-of-the-fallen

  ps, mocht je ooit inderdaad in de serie verzeild raken, dan ben ik uiteraard erg benieuwd wat je ervan vindt)

  ps 2, en natuurlijk nog gefeliciteerd met je nieuwe weblog ;-)

 5. Supergaaf, Iris! Klinkt erg gaaf, dankjewel voor de uitgebreide recensie. De first-read van Ice and Fire is prima in te halen, lijkt me leuk om zo mee te gaan lezen. De andere serie klinkt ook interessant, en de schrijftips lijken me erg leerzaam voor een aspirerend fictieschrijver als ik. Het wordt wel een langetermijnproject (story of my life: de stapel nog-te-lezen groeit sneller dan ik ze uit weet te lezen) maar als ik er aan toe kom houd ik je zeker op de hoogte!

 6. Vooruit, nog 1 tip dan: http://lifeasahuman.com/author/stevenerikson/
  Erikson heeft in 2010 een weblog bijgehouden over hoe hij schrijft. Zoals gezegd, bv over show don’t tell, maar ook over hoe je goede dialogen schrijft, hoe je een hoofdstuk opbouwt etc. Het zijn maar een stuk of 10 posts die deels over zijn schrijfwerk gaan, en deels over eigen ervaringen, maar wellicht staat er voor jou als aspirerend schrijver iets interessants tussen…

Geef een reactie