Een Turingmachine van Lego

Het feit dat jij dit leest, lieve lezer, en het feit dat ik dit kan schrijven, en het feit dat ik onderstaand filmpje heb gevonden en dat jij het nu kunt bekijken, al die dingen hebben wij te danken aan superheld Alan Turing, grondlegger van informatica en kunstmatige intelligentie en codekraker tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke man dus:

“Alan had such a broad impact on so many aspects of computer science,” says Cerf. “The deep notion of computability is so fundamental to everything we do in computing.”

“People … have done computing for thousands of years,” says Moshe Vardi. “But the theory of computing really started in the 20th century, and Turing is one of the foremost — if not the foremost — parents of the theory of computing.”

Turing bedacht een heel simpele machine die alle mogelijke computationele operaties kan doen. Alle? Ja! Dat betekent dus dat zelfs de ongelooflijk ingewikkelde computers die jij en ik nu gebruiken, compleet gesimuleerd kunnen worden met Turingmachines.

Ter ere van het 100ste geboortejaar van Turing heeft een stelletje nerds (en dat bedoel ik in zeer positieve zin van het woord) zo’n Turingmachine gebouwd. Van Lego! En dat ziet er ongeveer zo uit:

LEGO Turing Machine from ecalpemos on Vimeo.

Geef een reactie