Als je land je wereld is: vakantietips in Nederland

Opeens valt de wereld stil door een pandemie, en hoewel je wereld nu wel groter mag zijn dan je huis, leek het mij nog steeds wel zo relaxt om in eigen land vakantie te blijven vieren. Geen zorgen over dingen als code oranje, terugkomquarantaines en lokale lockdowns. En jawel: het bleek niet alleen relaxt, maar ook nog eens verrassend (en) fijn. Omdat ik me kan voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen als je gewend bent gewoon de Lonely Planet Takatoekaland te volgen, heb ik wat tips op een rijtje gezet.

Hattem ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Gehucht aan de rand van de Veluwe. Ik heb er als tiener vijf jaar gewoond, maar had blijkbaar twintig jaar nodig om de rust en het bos te leren waarderen. Het is wel zo’n dorp (pardon: Hanzestad) waar het niet gek is dat een koffietent genaamd Everyday bread & coffee toch op zondag dicht is (maar op andere dagen wel een aanrader: goede koffie, en de açai bowl is een perfecte hittegolflunch).

Wat doe je dan in zo’n uithoek? Zijn, en genieten van de stilte. Wandelen in het bos of langs de boerderijen. Naar het avondlicht kijken. Fietsen huren bij Veltkamp, over de Wezepse hei (pas wel voor de oerkoeien) richting het Heerderstrand om te zwemmen, en dan via het bos weer terug, langs de Leemcule en landgoed Molecaten, alwaar je prima de goede afloop van je fietstocht kunt vieren met een glas witte wijn in de namiddagzon.

Schiermonnikoog ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Perfect toevluchtsoord bij hittegolf. Tien graden koeler dan op het vasteland! De wereldreis (vanaf Utrecht Centraal zo’n 4,5 uur per openbaar vervoer) maakt dat het des te meer voelt als vakantie. Ook leuk: je verkneukelen om Ibiza-toeristen die nu naar een vaderlands strand gaan, maar dan wel op hoge hakken. De Toxbar, waar ik het als tiener nog suuuupergenant vond om op dezelfde dansvloer te staan als mijn ouders, ooms en tantes, is nu een prima eetcafé met van die hippe krulfrietjes.

Extra tip om de lange terugreis te overleven: als je de boot van half 11 neemt, komt je timing perfect uit om de bus van Lauwersoog naar Groningen één halte eerder te verlaten voor lunch bij Poke Spot.

Nunspeet ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

In grote lijnen vergelijkbaar met Hattem: pittoresk durpke, fietsen door het bos, zwemmen in het lokale meertje (hier genaamd de Zandenplas). De spectaculairste ontdekking van deze vakantie was voor mij het Verscholen Dorp, een indrukwekkende reconstructie van een soort hobbit-hutten waar een honderdtal onderduikers van 1942 tot 1944 op een relatief comfortabele manier hebben overleefd totdat het noodlot toch toesloeg.

Bonustip: de aardbeienmilkshake bij ‘t Eiland, tegenover het station, smaakt daadwerkelijk naar aardbeien. Nog nooit zoiets meegemaakt. De bestelzuilen zijn van een onverwachts Randstadse mate van moderniteit.

Kamerik ⭐️⭐️

Ook platteland, maar dan van het saaie soort. Wel een fascinerende puzzel: wat maakt dat deze middle of nowhere zoveel saaier aanvoelt dan die in Hattem en Nunspeet? Waarom was het daar leuk om tien minuten te moeten fietsen voor het dichtstbijzijnde biertje en hier vervelend? Zijn het de rechte wegen? Het feit dat de weilanden reiken tot aan de horizon en door geen enkele heuvelachtigheid of bomenrij worden onderbroken?

Wat ook niet hielp was het feit dat ons onderkomen op Landgoed Teckop getekend werd door een hittegolf in combinatie met ramen die maar op een kiertje open konden en dus niet de warmte naar buiten lieten maar wel muggen naar binnen. Een goedmaker was het zeldzaam lekkere eten bij ’t Ryck (⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️), waar werkelijk alles, van amuse tot hoofdgerecht tot bijgerechtjes tot de lokaal gebrouwen weizen, getuigde van pure heerlijkheid.

Sterkenburg ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Spookachtig middeleeuws kasteel met eclectische inrichting. Niet nieuw voor ons, maar nog steeds een heerlijke plek om rond te dwalen in en om het kasteel, fijn te slapen en heerlijk te ontbijten.

Wel nieuw voor ons: op elektrische fietsen over de Utrechtse Heuvelrug crossen. Bejaard? Als je zo in één middag vijftig kilometer aftikt vind ik dat zelf wel meevallen. Daarover gesproken, trouwens: ⭐️⭐️⭐️ voor de Fietsknooppunten-app. Het idee is fantastisch, het gebruiksgemak minder.

Op vakantie zijn met 33° ⭐️

Nog even tot slot: waarom vinden mensen het eigenlijk leuk om naar een warm land op vakantie te gaan? Dat kon deze zomer ook in eigen land, en ik vond het maar niks. Te warm om iets te doen, dus je beleeft niks. Te warm om goed te slapen, dus je komt niet uitgerust terug. Anderzijds draagt de brandende hitte wel bij aan het vakantiegevoel… Dus vooruit. En als we de klimaatwetenschappers mogen geloven, wordt de kans op dat verzengende vakantiegevoel in eigen land alleen maar groter!

Om toch op een hoge noot te eindigen: dat kan dus prima, vakantie in eigen land. Buitenland is nergens voor nodig. En ik heb alweer een flink aantal nieuwe tips binnen voor de volgende vakanties: Leersum, Vorden, Schoorl, Brummen. Dus voorlopig red ik me nog wel even. Meer tips zijn welkom! En wordt het al tijd voor eigenlandvakantiebingo?

Eén gedachte over “Als je land je wereld is: vakantietips in Nederland

  1. Wij waren dit jaar op vakantie in Epe, inderdaad met 33 graden. Het Heerderstrand was geweldig en de heide prachtig. Ik kan dat deel van Nederland zeker aanbevelen!
    Bovendien ook heerlijk rustig, niet verkeerd in deze tijden :)

Geef een reactie