Bowlen met een astronaut – voor de wetenschap!

Een paar weken geleden ging ik bowlen met astronaut André Kuipers. Gewoon, omdat het kon. Leuk! Zou je denken. Maar het was pijnlijker dan verwacht. Bowlen voor de wetenschap is geen pretje. Woensdagavond komen we op tv, hier zie je alvast de super special secret foto-preview.

Bowlen is vast makkelijker in de ruimte.

Bowlen is vast makkelijker in de ruimte.

Samen met Lana (je kent haar wel, lady Leesvoer), Lukas en nog 15 nietsvermoedende proefpersonen stond ik op een kille januaridag op een bowlingbaan in Amsterdam. Maar niet alleen buiten was het koud: nog voordat de eerste bowlingbal de kegels raakte, bleken wij de middag te mogen beginnen met de ijswaterproef.

Lana doet onder het toeziend oog van André de beruchte ijswaterproef.

Lana doet onder het toeziend oog van André de beruchte ijswaterproef.

Meta-Lana-foto. De geluidsman vindt alles oké.

Meta-Lana-foto. De geluidsman vindt alles oké.

Leuk? Nou, nee dus. De ijswaterproef is een vaak gebruikte test om wilskracht van proefpersonen te meten. Ik kende ‘m bijvoorbeeld van de onderzoeken naar keuzemoeheid (fascinerend artikel trouwens). En ja, het werkt precies zoals het hoort: zodra je je hand in die bak steekt voel je een akelige, ijzige kou, die steeds pijnlijker en pijnlijker wordt… Ik had het er na een seconde of vijf al buitengewoon moeilijk mee, maar ja, de truc is dus om zo lang mogelijk vol te houden. Zo lang mogelijk te lijden. Voor de wetenschap.

Lukas doet net alsof hij dit niet onaangenaam vindt. Bijna gelukt, Lukas.

Lukas doet net alsof hij dit niet onaangenaam vindt. Bijna gelukt, Lukas.

Na de ijswaterproef moest de helft van de groep gaan bowlen (onder het mom van ‘spelen’) en mocht de andere helft rekensommen maken (onder het mom van ‘niet spelen’). Ongelukkig genoeg was ik in de bowling-groep ingeloot. Ongelukkig ja, want ik ondervind oprecht meer stress van bowlen dan rekenen… Rekenen is ook een soort spelen, want puzzelen! En bowlen is een soort sporten, want mikken met een bal! Ik heb nog geklaagd bij de baas, maar helaas, opdracht was opdracht.

De enige mazzel was dat we meer proefpersonen hadden dan bowlingbanen, en dat ik tussendoor dus even de gelegenheid had om een astro-selfie te maken.

#astroselfie

#astroselfie

Ik moet toegeven, bowlen is zeker niet mijn hobby, maar ik werd er wel competitief van. Dus toen we voor de tweede ronde ijswaterproef gingen, ging ik dus écht niet zomaar weer binnen een minuut opgeven. De truc is denken aan blije dingen. Rekensommen bijvoorbeeld (ha! nee grapje). En jawel, ik verbeterde ruimschoots mijn record. Win!

Zie mij even staan lachen als een boer met kiespijn. (Mijn hersens gaan ondertussen van 'auwauwauwauw'.)

Zie mij even staan lachen als een boer met kiespijn. (Mijn hersens gaan ondertussen van ‘auwauwauwauw’)

Ik bleek niet de enige. Maar hoe de resultaten er verder uitzagen, ga ik natuurlijk niet helemaal verklappen. Dat moet je maar op tv bekijken, woensdag 28 januari om 19.20 op NPO2. Hier is alvast een preview:

En doe van tevoren alvast de test: hoe speels ben jij?

Meer zien? Lana nam een videoverslag op van de middag!

2 gedachten over “Bowlen met een astronaut – voor de wetenschap!

  1. Ha kijk, Lucas kwam al met de link aan dus ik had jullie alle drie inderdaad al gezien. :)

    Rekenen leuker dan bowlen, waarom verbaast het mij nou totaal niet als jij dat schrijft…? Ik moet zeggen dat ik van bowlen ook niet altijd ontspan; ik kan namelijk slecht tegen mijn verlies. Vroeger, op kinderfeestjes, kwamen er tenminste nog plastic buizen in de goten te liggen om je de ergste misperen te besparen.

    Voor een boerin met kiespijn kun je trouwens nog behoorlijk overtuigend lachen. Zeker weten dat ik woensdag ga kijken!

Geef een reactie